ABD'de Süper Salı heyecanı yaşandı, başkan adayları belirlendi

ABD'de 15 eyalet ile bir bağlı bölgede "Süper Salı" denilen ön seçim süreci yaşandı. Cumhuriyetçi ve Demokrat seçmenler, hangi isimleri başkanlık seçiminde görmek istediklerini belirledi.

DÜNYA 06.03.2024, 10:53 07.03.2024, 09:26 Hakan Öksüz
ABD'de Süper Salı heyecanı yaşandı, başkan adayları belirlendi

ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken rekabet kızışıyor. Süper Salı, ABD seçmenlerinin hangi adayların isimlerini sandıkta görmek istediklerini ortaya çıkardı. Başkan adaylarının netleşmesi için en çok ön seçimin yapıldığı Süper Salı, ABD siyasetinde önemli bir yer tutuyor.

Süper Salı'da sandığa gidilen eyaletler

15 eyalet ve bir bağlı bölgede ön seçim süreci yaşandı. Milyonlarca seçmen Alaska (yalnızca Cumhuriyetçi Parti), Alabama, California, Maine, Kuzey Carolina, Massachusetts, Arkansas, Texas, Colorado, Oklahoma, Minnesota, Vermont, Virginia eyaletleri, Utah, Tennessee ve Amerikan Samoası'nda (yalnızca Demokrat Parti) dün sandığa gitti. 

Demokratlardan Biden'a protesto oyları

ABD Başkanı Joe Biden'ın karşısına Demokrat Parti'den bir aday çıkmasa da yasa gereği ön seçim yapıldı. Bazı eyaletlerde "kararsız" oyların fazla olması, Demokrat Parti seçmenlerinin Biden'a karşı "protesto oyu" kullandığını gösterdi. Kararsız oy oranı Minnesota'da yüzde 20 civarındayken Kuzey Carolina'da yüzde 12'yi geçti.

Cumhuriyetçi seçmen, Donald Trump ile Nikki Haley için oy kullandı

Cumhuriyetçi Parti'de ise Donald Trump ile Nikki Haley arasındaki rekabetin sonucu merak ediliyordu. Süper Salı'da 15 eyaletin 14'ünde kazanan Trump, tahmin edildiği üzere Cumhuriyetçi seçmenin gözündeki yegâne başkan adayı oldu. 

Trump çok rahat

Nikki Haley ise sadece Vermont'taki seçimi kazandı. Vermont'ta oyların yüzde 50'si Haley'e, yüzde 45'i Trump'a gitti. Nikki Haley, Washington DC'den sonra ikinci defa bir eyaletteki ön seçimde galip geldi. Alabama'da yüzde 83 ile Trump fırtınası esti. Arkansas, Texas ve California'da da Trump'ın oy oranı oldukça fazlaydı.

Yorumlar (0)