ABD'de ilk idam: Eugene Smith infaz edildi, insan hakları tartışması alevlendi

Alabama eyaletinde, cinayet suçundan ölüm cezasına çarptırılan Eugene Smith, ABD'de bir ilk olarak nitrojen gazıyla idam edildi. Bu uygulama, hem ABD içinde hem de uluslararası alanda insan hakları tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

DÜNYA 26.01.2024, 11:28 Buse Önder
ABD'de ilk idam: Eugene Smith infaz edildi, insan hakları tartışması alevlendi

Alabama hapishane sözcüsü Kelly Betts, Eugene Smith'in özel bir maske takılarak nitrojen gazı soluması sonucu yerel saatle 20.25'te yaşamını yitirdiğini açıkladı. "Nitrojen hipoksisi" olarak bilinen bu yeni idam yöntemi, ABD'de bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Nitrojen gazıyla idam edilen ilk mahkum

Eugene Smith, 1989 yılında bir din adamının eşi olan Elizabeth Sennett'i kiralık bir katil olarak öldürmekten suçlu bulunmuş ve 2022 yılında zehirli iğne ile infaz edilmeye çalışılmıştı. Ancak Smith'in damar yolunun bulunamaması nedeniyle infaz ertelenmişti. Infazın durdurulması talebi reddedilen Smith, bu kez nitrojen gazıyla idam edilen ilk mahkum olarak tarihe geçti.

İnsan hakları savunucuları insanlık dışı buldu

Nitrojen gazı kullanılmasının ardında, zehirli iğne ile gerçekleştirilen idamlarda yaşanan sorunlardan kaynaklanan teknik zorluklar olduğu belirtildi. Ancak bu yeni yöntem, insan hakları savunucuları tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Smith'in avukatının infazın durdurulması talebinin Federal Mahkeme tarafından reddedilmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin daha önce kullanılmamış bir idam yönteminin insanlık dışı uygulama olabileceği uyarısı, kamuoyunda endişe yaratmıştı.

Yorumlar (0)