ABD bölündü: 25 eyalet, Biden'a karşı Teksas'a destek verdi!

Teksas eyaletinin Meksika sınırına çektiği dikenli tellerin kesilebileceğine hükmeden ABD Anayasa Mahkemesinin kararı, ülkede deprem etkisi yarattı. Teksas Valisi Greg Abbott, "Başkan Biden, verdiği anayasal yemine sadık kalmıyor. Meşru müdafaa hakkımız, her türlü federal yasadan üstündür." dedi. 25 eyalet, merkezi devlete karşı Teksas'a destek verdiklerini bildirdi.

DÜNYA 26.01.2024, 22:43 Hakan Öksüz
ABD bölündü: 25 eyalet, Biden'a karşı Teksas'a destek verdi!

Geçen ay Adalet Bakanlığı, eyalet yetkililerinin ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenleri tutuklamasına, hapse atmasına ve sınır dışı etmesine izin veren yeni bir yasayı yürürlüğe koyması halinde Texas'ı dava etmekle tehdit etmişti. 

Krizin çıkış noktası: Meksika sınırına çekilen jiletli teller

Teksas Valisi Greg Abbott tarafından sınırdan geçenleri engellemek için kurulan jiletli teller, ülkede  tartışma konusu olmuştu. ABD Anayasa Mahkemesi, bu jiletli tellerin federal sınır yetkilileri (merkezi devlet) tarafından kesilmesine izin veren bir karar çıkardı. Bu karar, ABD'de kargaşaya neden oldu. 

Teksas Valisi Greg Abbott: "Başkan Biden, verdiği anayasal yemine sadık kalmıyor"

ABD Anayasa Mahkemesinin kararını tanımadığını söyleyen Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott, "Sınır hattına dikenli tel çekmeye devam edeceğiz. Başkan Biden, verdiği anayasal yemine sadık kalmıyor. Teksas'a göçmenlerin gelişinin engellenmesi konusunda taleplerimiz var, bunlara yanıt vermiyorlar. Teksas yönetimi olarak kendimizi savunma hakkını kullanıyoruz. Meşru müdafaa hakkımız, her türlü federal yasadan üstündür." dedi.

25 eyaletten Teksas'a destek

ABD hükümeti ile Teksas arasında yaşanan gerginlik, ülkeyi ikiye böldü. 25 eyalet, Teksas'a desteğini açıklayan bir bildiri yayımladı. ABD'deki 50 eyaletten 25'i, mahkeme kararına karşı çıktı.

Meksika sınırına çekilen tel örgülerin kaldırılması kararına tepki gösteren valilerin ortak bildirisinde, "Teksas Eyaleti ile Vali Greg Abbott'a destek veriyoruz. Sınır güvenliğini sağlamak için dikenli tel örgüler dahil her türlü strateji kullanılabilir." ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)