ABD bekleniyordu: O ülke Suriye’den çekildiğini duyurdu!

Dünya ABD'nin Suriye'den çekileceği tarihi beklerken uluslararası ajanslar bir başka ülkenin Orta Doğu'dan askerlerini çektiğini duyurdu.

DÜNYA 01.02.2024, 14:09 Buse Önder
ABD bekleniyordu: O ülke Suriye’den çekildiğini duyurdu!

Dünya, ABD'nin Suriye'den çekileceği tarihini beklerken, beklenmedik bir gelişme yaşandı. Uluslararası ajanslar, Orta Doğu'da İran'ın milis güçlerinin Ürdün'deki ABD üssünü vurduğunu bildirdi. Tower 22 isimli üsse düzenlenen saldırıda, 3 ABD askeri hayatını kaybetti, birçok kişi ise yaralandı. Saldırı sırasında askerlerin çoğunun odalarında bulunduğu ifade edildi.

Bu saldırı sonrasında dünya, ABD'nin nasıl bir yanıt vereceğini merak ederken, Başkan Biden, "Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum" açıklamasında bulundu. Biden, İran'ı silah sağlamakla suçlayarak, sorumluluğu üzerine aldı.

İran askerlerini geri çekiyor

Geçtiğimiz günlerde ABD medyasında Suriye'den çekileceği iddiaları yer alsa da, bu gelişmelerle birlikte ortaya çıkan bir başka haber, Orta Doğu'da yeni bir dönemin kapısını araladı.

İran, Suriye'den askerlerini çekme kararı aldı. İngiliz medyasına konuşan kaynaklar, İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey subaylarının geri çağrıldığını belirtti.

Ne olmuştu?

İran, 2011'de başlayan bu iç savaşın Beşar Esad'ın en önemli müttefiki olduğu biliniyordu. Ancak, çatışmaların başlamasıyla birlikte İran'ın Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü de harekete geçerek, bölgedeki milis güçleri ve İran subaylarıyla birlikte doğrudan Şam rejimi için savaşa katıldı.

Son dönemde yaşanan gelişmeler ise İran'ın Suriye'deki pozisyonunu zayıflattığını gösterdi. Aralık ayından bu yana, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda İran, Suriye'de ağır darbeler aldı. İsrail, 2023'ün son günlerinde Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyindeki Seyid Zeynep mahallesindeki bir eve füze saldırısı düzenledi. Bu saldırıda hayatını kaybeden isim, İran'ın Suriye operasyonlarını 30 yıldır yöneten General Razi Musevi'ydi. Musevi'nin öldürülmesi, bölgesel denklemde önemli bir değişikliğe yol açtı; zira Suriye Savunma Bakanlığı'nda bir ofisi bulunan General, İran'ın Suriye'deki etkinliğini simgeliyordu.

İran neden çekilme kararı aldı?

Çeşitli kaynaklar, İran'ın Orta Doğu'da artan gerilimi ülkeye sıçramaması ve sık sık hedef alınan bölgelerden askerlerini çekmesi amacıyla bu adımı attığını öne sürdü. Ancak bir başka kaynak, Suriye ordusundan sızan bilgiler nedeniyle İran ordusunun bölgede hedef alındığını ve çekilmenin bu nedenle gerçekleştiğini ileri sürdü.

Şu ana kadar kaç askerin çekildiği net olarak açıklanmasa da, İran'ın Hizbullah ile işbirliği yaparak Suriye'deki operasyonları uzaktan yöneteceği belirtiliyor.

Yorumlar (0)