AB'den kritik Türkiye mesajı

Josep Borrell, "Bütün üye ülkeler, Türkiye ile çok daha yakın ilişkiler kurulması hususunda aynı düşüncede." dedi. Hadja Lahbib ise "Türkiye asla vazgeçilmez bir ortak. Avrupa Birliği'ne 10 ülkenin iştirak ettiği 2004 genişlemesinin 20. yılını kutlamak adına nisan ayında yapacağımız etkinliğe Türkiye'yi de davet edeceğiz." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 03.02.2024, 23:20
AB'den kritik Türkiye mesajı

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, gayriresmi nitelikli toplantılarında Brüksel'de buluştu.

Gündem maddelerinden birinin de ülkemiz ile ilişkiler olduğu toplantının sonunda, Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, gazetecilere ortak açıklamalar yaptı.

Borrell, "Bütün üye ülkeler, Türkiye ile çok daha yakın ilişkiler kurulması hususunda aynı düşüncede. İş birliğini artırmak ve çatışmalardan kaçınmak için Kıbrıs hususunu dikkate alarak Türkiye ile iletişime geçmemiz lazım. Türkiye ile çok daha fazla ilişki kurmamız, menfaatlerimizin örtüştüğü noktalarda çalışmamız ve bizi birbirimizden sürekli olarak uzaklaştıran meselelerden uzak durmamız lazım." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nin vize serbestisi gibi hususlarda ilerleme sağlanmasına hazır durumda olup olmadığı ile ilgili bir sual üzerine Borrell, "Türkiye ile çok daha kuvvetli ilişki kurmamız hususunda herkes aynı düşüncede fakat bu, gelişmelerin seyriyle ilişkili olacaktır. Vize hususunda ne olacağını tam anlamıyla bilmiyorum. Bugün bu husus tartışılmadı. Fakat genel düşünce, Kıbrıs mensubumuz olduğundan dolayı gündemimizin en üst sıralarında konumlanan Kıbrıs problemini çözmek için bile Türkiye ile çok daha müspet bir şekilde etkileşim kurmamız gerektiği yönünde." yorumunda bulundu.



"Türkiye'yi de davet edeceğiz"

Hadja Lahbib ise "Türkiye global sahnede gitgide çok daha önemli bir stratejik ortak olarak öne çıkıyor. Türkiye asla vazgeçilmez bir ortak. Kıbrıs, yargı bağımsızlığı, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi hususlardaki farklılıkları yakında görüşmek istiyoruz. Avrupa Birliği'ne 10 ülkenin iştirak ettiği 2004 genişlemesinin 20. yılını kutlamak adına nisan ayında yapacağımız etkinliğe Türkiye'yi de davet edeceğiz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)