3 yıl önce el konmuştu: Hazine Türkiye’ye iade edilecek

Fransız makamlarınca yapılan 3 yıllık soruşturma sonucunda el konulan 8 bin 597 sikke, Türkiye'ye diplomatik yolla iade etme kararı aldı.

DÜNYA 28.02.2024, 00:11 Buse Önder
3 yıl önce el konmuştu: Hazine Türkiye’ye iade edilecek

Fransız Gümrük İstihbarat Servisi'nin (DNRED) 3 yıllık bir soruşturmasının ardından yasa dışı antik eser kaçakçılık ağı başarıyla çökertilmişti. Fransız gümrük görevlileri, 2022 yılında gerçekleştirdikleri operasyonda bir evde 6. yüzyıla ait Anadolu menşeli 8 bin 597 sikke bulmuştu.

Yapılan incelemeler sonucunda, bu antik paraların evin çeşitli bölgelerindeki kutularda, televizyon dolabında ve buzdolabı poşetlerinde saklandığı belirlendi. Evde yaşayanların, yasa dışı şekilde elde ettikleri 15 bin antik eserden 7 binden fazlasını satmış oldukları ortaya çıktı. Bu eserlerin toplam değerinin 1,5 milyon euro civarında olduğu tahmin ediliyor.

3 yıl sonra teslim edilecek

Kaçakçılık ağının organizatörleri ise Türkiye'de Türk makamlarınca tutuklandı. Evde bulunan antik eserlerle ilgili şahıs ise yakın zamanda yerel mahkemede yargılanması beklenirken Fransız makamları, evde tespit edilen antik eserleri diplomatik yolla Türkiye'ye iade etme kararı aldı.

Yorumlar (0)