12 yıl sonra bir ilk: Erdoğan ve Sisi ortak basın açıklaması düzenlendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek üzere Kahire'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İki liderin görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

DÜNYA 14.02.2024, 15:18 14.02.2024, 18:53 Buse Önder
12 yıl sonra bir ilk: Erdoğan ve Sisi ortak basın açıklaması düzenlendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 yıl aradan sonra Mısır'a resmi bir ziyaret düzenledi. Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile gerçekleştireceği görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve bölgesel meseleler masaya yatırılacağı düşünülmekteydi.

Erdoğan, Kahire'ye gelişi sırasında Mısırlı mevkidaşı Sisi tarafından havalimanında karşılandı. İki lider Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriye imza attı.

İmza töreninin ardından Erdoğan ve Sisi, birlikte düzenledikleri basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Ortak basın açıklaması geldi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile Kahire'de gerçekleştirdikleri heyetler arası görüşmenin ardından ortak bir açıklama yaptı. İki lider, görüşme sonrasında Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni iş birliklerine yönelik adımların atılacağını belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin arttığını ifade ederek, Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve bu ilişkileri daha da geliştireceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Kahire ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Mısırlılara teşekkür etti.

Erzincan'daki altın madeninde toprak kayması

Konuşmasına Erzincan’da yaşanan toprak kayması ile ilgili konuşarak başlayan Erdoğan, “Özel bir maden ocağında dün yaşanan toprak kaymasında maalesef 9 işçimiz toprak altında kaldı. Bu 9 kardeşimizi arama kurtarma çalışmaları çok yoğun şekilde devam ediyor. Çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri Bakanımız ile Enerji Bakanımızı Erzincan'a gönderdik. Düzenli olarak kendilerinden bilgi alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bölgede 827 uzman personel bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, ayrıca 626 araç, 32 iş makinası, 97 aydınlatma kulesi, 6 drone, 44 jeneratör kaza sahasındaki çalışmalara destek verdiğini belirterek, toprak altında kalan işçilere ulaşıncaya kadar çalışmaların süreceğini bildirdi.

Türkiye-Mısır ilişkileri

Erdoğan, Türkiye-Mısır ilişkilerinin bin yılı aşan ortak tarihe dayandığını vurgulayarak, bu köklü mirasın güçlenerek ilişkilerin hak ettiği seviyeye çıkartılmasına yönelik çaba sarf ettiklerini belirtti. İki lider, Türkiye-Mısır ilişkilerini güçlendirmeye yönelik atılacak adımlar konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını açıkladı.

Savunma sanayi, nükleer ve yenilenebilir enerji alanlarındaki işbirliği potansiyelini değerlendiren Erdoğan, bu alanlarda ortak projeler geliştirmeyi planladıklarını ifade etti. Turizm ve kültür alanlarında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek amacıyla çaba sarf edeceklerini belirten Erdoğan, Kahire'deki Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkçe'ye ilginin yoğun olduğunu ve 20 bin Mısırlının Türkçe öğrenmek üzere kurslara kayıt yaptırdığını vurguladı.

Ticaret hacminde 15 milyar hedefi

Ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefine vurgu yapan Erdoğan, 3 milyar dolarlık yatırımları artırmak için kararlı olduklarını söyledi. İki lider, savunma sanayi alanındaki ciddi potansiyeli değerlendirerek ortak projeler geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Gazze için ortak adımlar

Erdoğan ayrıca, Filistin topraklarındaki durumu gündeme getirerek, İşgal edilmiş Filistin topraklarının Türkiye'nin gündeminin ilk sıralarında yer aldığını ve bu konuda Mısır ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Gazze'deki insani yardımlara ve Mısır'ın bu konudaki tutumuna teşekkür eden Erdoğan, Gazze'nin insansızlaştırılmasına karşı çıkarak, Mısır ile birlikte ortak çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Ayrıca, Libya, Sudan ve Somali'deki meseleleri de ele alan liderler, bu ülkelerin toprak bütünlüğüne verdikleri destekten bahsederek, çatışma, gerilim ve krizden kaçınılması adına Mısır ile temaslarını artırma kararlılığında olduklarını dile getirdi.

’15 milyar dolarlık hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz’

İki liderin görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Sisi ise, Türkiye ile hem tarihi hem kültürel beraberliği önemsediklerini ve geçen 10 yıl içinde Türk ve Mısır halklarının arasındaki ilişkilerin kesintiye uğramadığını, ilişkilerin yatırım ve ticari ilişkiler ile sürdürüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin Mısır ihracatında önemli bir paydaş olduğunu söyleyen Sisi, "İki ülke ticarette de birbirine tamamlayıcı unsur. 15 milyar dolarlık hedefimizi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

“Koordinasyon halinde iki ülkenin de bölgede ağırlık merkezi olarak sahip oldukları konumu barış ve esenliğin tesisi için kullanmayı arzuluyoruz.” diyen Sisi, yaşanan coğrafi kriz sorunlarını Türkiye ile birlikte aşmak istediğini belirtti.

‘Beraber çalışarak ilerleyebiliriz’

Ayrıca, Sisi konuşmasında "Mısır ve Türkiye'nin el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilir. İsrail devletinin engellemelerine rağmen insani yardım konusunda beraber çalışarak ilerleyebiliriz" ifadelerine yer verdi.

Sisi ayrıca nisan ayında Türkiye'ye gelmek istediğini söyledi.

Yorumlar (0)