TÜRKSAT 6A ile uzay ve uydu teknolojilerinde teknik bir devrim

“İlk milli ve yerli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında teknik bir devrim gerçekleştiriyoruz” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6A uyduyu Haziran ayında yörüngesine göndermeyi hedeflediklerini söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.03.2024, 20:18 Şeyda Gül
TÜRKSAT 6A ile uzay ve uydu teknolojilerinde teknik bir devrim

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kırşehir temaslarının ardından gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin ticari faaliyetlerinin büyümesi için gayret ettiklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, dünya sahnesinde ekonomik yönden güçlü olmadan siyasi yönden güçlü olmanın mümkün olmadığını vurguladı. Ticaretin, ekonominin can damarı olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, ekonomik başarılarda ulaşım ve iletişim alanında gerçekleştirilen yatırımların büyük rolü olduğunu aktardı. Güçlü bir ulaşım altyapısı, ekonomik büyümenin birincil koşulu olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Güvenli, hızlı ve kolay ulaşım, ticaretin, üretimin ve ihracatın en önemli bileşenidir. Yapılan her yeni yol, geçtiği yerin istihdamına, üretimine, ticaret ve kültür hayatına can katmaktadır” ifadelerini kullandı.

1714 kilometre olan otoyol ağını ise 3 bin 726 kilometreye çıkardık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde geçen son 22 yılda ulaşım ve iletişim altyapısına 275 milyar dolar yatırım gerçekleştirildiğine dikkati çeken Bakan Uraloğlu, 2002 yılında, 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu yaklaşık 29 bin 400 kilometreye ulaştırdıklarını anlattı. Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayısını 6’dan 77'ye yükselttiklerini belirten Bakan Uraloğlu, 2002 yılında 311 kilometre olan toplam köprü uzunluğunu 774 kilometreye çıkardıklarını vurguladı. 50 kilometre olan tünel uzunluğunu 753 kilometreye yükselttiklerini aktaran Bakan Uraloğlu, 1714 kilometre olan otoyol ağını ise 3 bin 726 kilometreye çıkardıklarını söyledi. Bakan Uraloğlu, “Yavuz Sultan Selim, 1915 Çanakkale ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli ve Kuzey Marmara, İstanbul-İzmir, Ankara-Niğde otoyolları gibi dev karayolu projelerini hayata geçirdik. 10 bin 948 kilometre olan demiryolu ağımızı da 13 bin 919 kilometreye çıkardık” şeklinde konuştu.

Aktif havalimanı sayısı 57’ye yükseldi

Asya ve Avrupa kıtalarını İstanbul Boğazı altından birbirine bağlayan Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattıyla birlikte Doğu Asya'dan Batı Avrupa'ya, Pekin'den Londra'ya kesintisiz ulaşım sağladıklarını dile getiren Bakan Uraloğlu, bu projelerin modern İpek Yolu'nun en önemli parçasını oluşturduğunu ifade etti. 2002'den bu yana aktif havalimanı sayısını 26'dan 57'ye çıkardıklarını anımsatan Bakan Uraloğlu, denizcilik alanında da 152 olan uluslararası liman sayısını ise 190'a çıkardıklarını dile getirdi.

TÜRKSAT 6A uydumuzu haziran ayında yörüngesine göndermeyi hedefliyoruz

İletişim altyapısında da büyük yatırımlar yaptıklarının altını çizen Bakan Uraloğlu, Afrika seviyelerinde bulunan iletişim altyapımıza adeta çağ atlattıklarını kaydetti. Bugün 74,8 milyonu mobil abone olmak üzere toplam 94,3 milyon genişbant internet abonesinin olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, fiber ağ uzunluğunu yaklaşık 550 bin kilometre ve fiber altyapı uzunluğunu bu yıl 600 bin kilometreye ulaştırdıklarını anlattı. 2028 yılına kadar da 850 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Uzaydaki aktif haberleşme uydu sayımızı 5'e çıkardık. Şimdi ilk milli ve yerli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında teknik bir devrim gerçekleştiriyoruz. TÜRKSAT 6A uydumuzu haziran ayında yörüngesine göndermeyi hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)