Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu başladı

Ülkemizin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde olduğu SpaceX'e ait uzay aracı, ABD yerel saatiyle 16.49'da NASA'nın Florida'da yer alan Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.01.2024, 01:12
Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu başladı

ABD'nin Florida eyaletinde yer alan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan yapılan fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun mensubu olan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı.

SpaceX şirtketine ait Dragon kapsülünü ISS'ye (Uluslararası Uzay İstasyonu) taşıyacak olan Falcon 9 roketi, ABD yerel saatiyle 16.49'da fırlatıldı.

Çağı 3,7 metre, uzunluğu 70 metre ve yaklaşık olarak 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin kilogram, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 kilogram ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

İçinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde yedi kişi veyahut eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka kısmında da yük taşıma özelliğine sahip bir uzay aracı olarak tasarlandı.

Gezeravcı, iki hafta boyunca ISS'de muhtelif bilim görevlerini yapmak üzere uzayda görev alacak.

Ax-3 misyonunda ayrıca İspanya ve ABD'yi temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt ve İtalya Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei bulunuyor.

Erdoğan'dan video mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Uzay Programı'nın birinci ayağı olan 'ilk insanlı uzay misyonu' hakkında video mesaj paylaştı.

Bahse konu paylaşımında Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci asrına, 'Türkiye Yüzyılı'na ilk defa gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay misyonuyla adım atıyoruz. Bilim tarihine benzersiz katkılar sunmuş bir medeniyetin varisleri olarak tarihte taşıdığımız görevi tekrar icra etmek için çok değerli bir yeni başlangıç yapıyoruz. 2021 senesinde tüm dünyaya ilan ettiğimiz Milli Uzay Programımızdaki hedeflerden birini daha böylelikle gerçeğe dönüştürüyoruz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)