Türkiye'nin 2. astronotu Atasever yurda döndü! ‘Yeniden doğdum’

Tuva Cihangir Atasever, Türkiye'ye dönüşünde düzenlenen basın toplantısında duygularını "Mevlana'nın dediği gibi, her nefeste yenilenir dünya. Ben 8 Haziran'da yeniden doğdum, dünyaya tekrar geldim” sözleriyle ifade etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.06.2024, 13:19 Buse Önder
Türkiye'nin 2. astronotu Atasever yurda döndü! ‘Yeniden doğdum’

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Yörünge Altı Araştırma Uçuşu'nun ardından Türkiye'ye döndü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Atasever, küçükken astronot olmayı hayal etmediğini belirterek, "Uzay konusu benim için ileri yaşlarda gelişen bir hayaldi. 2017 yılında uzay sistemleri direktörlüğünde uydu fırlatma araçlarının aviyonik sistemlerinden sorumlu mühendis olarak göreve başladım. Türkiye'nin milli uzay programı duyurulduğunda, uzun bir eleme sürecinden sonra Türkiye'nin iki astronotundan biri olarak seçildim” ifadelerini kullandı.

Atasever, “Alper Abi ile birlikte Houston'a hareket ettik ve NASA, SpaceX, Action, SA gibi uzay aracı tesislerinde yoğun eğitimler aldık. Bu süreç benim için bir lunapark ziyareti gibiydi” dedi.

7 farklı deney gerçekleşti

Atasever, "Houston'da 7 farklı deney icra ettik. 28 Mayıs'ta ABD'ye hareket ettik ve Action Space firmasında deneylerimizi hazırladık. Fırlatmadan bir gün önce uçuşu simüle ettik ve ardından gerçekleştirdik. 45 bin feet irtifaya ulaştığımızda uygun koşullar oluştu ve 1 dakikada 90 kilometre yüksekliğe çıktık. Bu deneyim benim için bir yeniden doğuş anıydı" açıklamalarında bulundu.

Uzay araştırmalarında Türkiye'nin geleceği

Bakan Kacır ise toplantıda yaptığı konuşmada, Atasever'in vücuduna takılan deney setleriyle 7 farklı deneyi başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti ve deneylerin kapsamının genişletilmesine olanak tanındığını vurguladı. "Ülkemizin uzay alanındaki bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitesini ileriye taşıyacağız" diyen Kacır, özel sektörün dahil olmasıyla yeni bir uzay döneminin başladığını ifade etti.

"Yenilikçi projeler ve uzay araştırmaları, Türkiye'nin uzaydaki rolünü güçlendirecek" diyen Bakan Kacır, "Türksat 6A'yı 8 Temmuz haftasında fırlatacağız ve milli uydu markamızı oluşturacağız. Uzay araştırmalarına olan toplumsal ilgiyi artırmaya devam edeceğiz ve uluslararası işbirliğiyle uzay limanını kuracağız" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)