Teknolojik savaşta son perde: Google mühendisi Çin ajanı çıktı

ABD'de eski bir Google yazılım mühendisi, Google'ın geliştirdiği yapay zeka ile ilgili ticari sırları çalmak suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Mühendis, iki Çinli şirket adına gizlice çalışmakla suçlanıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.03.2024, 10:44 08.03.2024, 09:26 Buse Önder
Teknolojik savaşta son perde: Google mühendisi Çin ajanı çıktı

Çinli eski bir Google mühendisi olan Linwei Ding, şirketin sırlarını çalmakla suçlanarak çarşamba günü dört suçlamayla tutuklandı. Ding'e göre, eski mühendis Google'dan 500'den fazla gizli dosyayı çalma suçlamasıyla karşı karşıya. Eğer suçlu bulunursa, 10 yıl hapis cezası ve her bir suç için 250 bin dolar para cezasıyla karşılaşabilir.

Google'ın yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan süper bilgi işlem veri merkezlerinin altyapısıyla ilgili çalınan bilgiler olduğu belirtildi. İddianameye göre, Ding 2019 yılında Google tarafından işe alındı ve yapay zeka modellerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere çeşitli sorumlulukları vardı.

Gizli bilgileri kendine aktarıyordu

Linwei Ding, şirketin gizli bilgilerini çalmakla suçlanarak çarşamba günü dört suçlamayla tutuklandı. İddialara göre, Ding, Mayıs 2022'de Google ağında saklanan bilgileri kişisel Google hesabına aktarmaya başladı ve bu yüklemeler bir yıl boyunca periyodik olarak devam etti.

Aynı süre zarfında, Ding'in Çin'de faaliyet gösteren yeni kurulan teknoloji şirketi "Beijing Rongshu Lianzhi Technology" için birkaç ay çalıştığı ve şirketin Teknoloji Müdürü pozisyonu için aylık 14,800 dolar teklif edildiği iddia edildi. Ayrıca, Ding'in kendi teknoloji şirketi "Shanghai Zhisuan Technology"yi kurduğu ve CEO olduğu belirtilirken, bu şirketin yapay zeka ve makine öğrenimine odaklandığı ifade edildi.

Zenginleşmek için bilgileri satıyordu

Google, mühendisin izinsiz yüklemelerini tespit etmek için etkinlik geçmişini inceledi ve erişimini askıya aldı. Google sözcüsü José Castañeda, şirketin sıkı güvenlik önlemleri olduğunu ve gizli ticari bilgilerin çalınmasını önlemek için titizlikle çalıştıklarını belirtti. Castañeda, şirketin yanlış bir davranış tespit ettiğinde hemen yetkilileri bilgilendirdiğini ifade etti.

ABD Başsavcısı Merrick Garland, Linwei Ding'in "yapay zeka yarışında avantaj arayan" şirketler için çalışarak kendisini zenginleştirmeye çalıştığını söyledi. Garland, "Adalet Bakanlığı, ulusal güvenliğimizi riske atabilecek yapay zeka ve diğer ileri teknolojilerin çalınmasına tolerans göstermeyecektir" dedi.

Yorumlar (0)