Sesiniz sizin hakkınızda ne söylüyor? Dışa mı dönüksün, çekici misin, zeki misin?

Psikolojik araştırmalara göre, kişilerin sesi ve nasıl konuştuğu kişiliği hakkında bazı önemli bilgileri verebiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.02.2024, 13:45 06.03.2024, 18:04 Şeyda Gül
Sesiniz sizin hakkınızda ne söylüyor? Dışa mı dönüksün, çekici misin, zeki misin?

Düşük, yüksek, tiz ve pes seslerle konuşmanın ve ses tonunun kişiler hakkında çok şeyi açığa çıkarttığı ortaya çıktı. Yapılan psikolojik araştırmalara göre, ses tonu ve konuşma biçimleri bireylerin kişiliği hakkında bazı mesajları sunuyor. Örneğin; Morgan Freeman'ın gibi alçak perdeden bir ses dışa dönüklüğü ve hatta cinsel çekiciliği işaret ederken, yüksek ses gücün bir yansıması olabiliyor.

Alçak perdeli sesler, zengin ya da derin olarak tanımlanıyor

Bir sesin perdesi, terim olarak ses telleri tarafından üretilen saniyedeki titreşim sayısına bağlı olarak kulak tarafından algılanan yüksekliği veya alçaklığı ifade ediyor. Araştırmalar neticesinde incelendiğinde oyuncu Cameron Diaz, şarkıcı Christina Aguilera veya komedyen Steve Carell gibi yüksek perdeli seslerin daha tiz veya daha hafif olduğu görülüyor. Aktör Morgan Freeman ya da şarkıcı Tina Tuner gibi alçak perdeli sesler ise genellikle zengin ya da derin olarak tanımlanıyor. Bu özellik karşı cinste çekici olarak görülüyor.

Alçak perdeden konuşmak büyük ve göz korkutucu olarak yorumlanıyor

Yakın zamanda yapılan araştırmaya göre, alçak perdeden konuşan kişiler uzun süreli ilişkiler için daha çekici görülüyor. Çalışma yazarlarının aktardığına göre, bunun sebebi alçak perdeden konuşan insanların seslerinin kişiyi "büyük ve göz korkutucu" göstermesi olarak yorumlanıyor. Deneylerde ses tonu düşük olan kişilerin yönelim, tutum ve arzular da dahil olmak üzere "sosyoseksüel" davranışları söz konusu olduğunda daha sınırsız davrandığı görülüyor. Kalın sesli kişilerin daha dışa dönük ve daha "baskın" karaktere sahip oldukları belirlenen araştırmada, sosyal durumlarda yüksek düzeyde etkiye sahip oldukları görüldüğü ifade ediliyor.

Sesler yüksek testosteron seviyeleriyle ilişkilendiriliyor

2020 yılında yapılan bir araştırmada, kalın sesli erkeklerin bir partneri cezbetme olasılığı daha yüksek olduğu saptanırken, yüksek testosteron seviyeleri sebebiyle partnerlerini aldatma olasılıklarının bununla doğru orantılı olarak daha yüksek olduğu kaydedildi. Kadınların genellikle düşük, zengin sesli erkeklere ilgi duyduğu belirlenen araştırmada, bu seslerin yüksek testosteron seviyeleriyle ilişkilendirildiği aktarılıyor. 2012 yılında yapılan bir araştırmada ise insanların daha baskın, dürüst, zeki ve çekici göründükleri için ses perdesi daha düşük olan politikacılara oy vermeyi tercih ettiklerini ortaya koyuyor.

Hızlı konuşanlar, akıllarında paylaşmak istedikleri çok şey olduğu izlenimini veriyor

2013 yılında yapılan bir araştırmada, ses tonu daha düşük olan CEO'ların, ses tonu daha yüksek olan CEO'lara kıyasla daha büyük şirketleri yönettiğini ortaya çıktı. Araştırmalar, ses tonu düşük olan CEO’ların daha yüksek ücretler kazandığını ve daha uzun görev sürelerine sahip olduğunu ortaya koydu. İrlandalı eski futbolcu Shay Given ve Hollywood film yönetmeni Quentin Tarantino gibi hızlı konuşanlar kişiler genellikle akıllarında paylaşmak istedikleri çok şey olduğu izlenimini veriyor.

Konuşma hızı ile zeka seviyesi arasında bir bağlantı yok

Konuşma hızı ile zeka seviyesi arasında bir bağlantı bulunmadığı kaydedilen araştırmalarda, araştırmacılar ses temposunu başka özelliklerle ilişkilendiriyor. 1984 tarihinde yayımlanan bir makalede, dışa dönük kişilerin konuşma temposunun içe dönük kişilerden daha hızlı olduğu kanısına varılıyor.

Artikülasyon

Konuşma esnasında mırıldanıp mırıldanmamak, heceleyerek konuşmak ya da kelimeleri mükemmel bir şekilde telaffuz edip etmemek de kişilik özellikleriyle bağlantılı oluyor. 2021’de yapılan bir araştırma, aktör Tom Hardy gibi mırıldanan erkeklerin maço olmakla bağlantılı olduğunu ifade ediyor. Bunun için kadınlar tarafından daha çekici görüldüğü belirtiliyor. Öte yandan erkekler, Elizabeth Hurley'nin zarif tonları gibi net telaffuzları karşı cinste çekici buluyor. Çünkü bu kadınsılıkla ilişkilendiriliyor.

Volüm (Ses hacmi)

Ses yüksekliği ister Elon Musk gibi sessiz bir mırıltı, ister aktör Brian Blessed gibi güçlü olsun kişilik hakkında da çok şey ortaya çıkarabiliyor. Bu konuda 2014 yılında yapılan bir araştırmada, daha yüksek bir sese sahip olmanın bir grup adına karar verebilmek gibi sosyal bir durumda gücü elinde tutmakla ilişkilendirildiği ortaya çıkıyor. Bu, sesin seviyesini bilinçli olarak yükseltmenin kişiye daha fazla kontrol sağlayabileceğini ve insanların sizi dinlemesini sağlayabileceğini gösteriyor.

1934 tarihinde yayımlanan Amerikalı psikologların makalesine göre, daha dışadönük insanların daha yüksek, daha gürültülü ve kaygısız seslere sahip olduğu ifade edildi. Sessiz seslere sahip olanlar, daha düşük bir ses seviyesi başkalarının dikkatini çekmediği temeline dayandığı belirtilen araştırmada, genellikle daha içe dönük olarak algılandıkları belirtiliyor. Ancak, içe dönük kişiler yüksek sesli, dışa dönük kişilerin ise sessiz olabileceğinden bu bağlantının net olmadığı ifade ediliyor.

Yorumlar (0)