Odysseus yan yattı, Ay tozuna battı! Tarihe geçen uzay aracından yeni veriler

Intuitive Machines şirketinin ürettiği Odysseus, "Ay'a inen ilk özel uzay aracı" olmuştu. NASA'dan gelen bilgilere göre uzay aracı, Ay'a inişinden bir gün sonra yana devrildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.02.2024, 19:15 Hakan Öksüz
Odysseus yan yattı, Ay tozuna battı! Tarihe geçen uzay aracından yeni veriler

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Intuitive Machines şirketi tarafından üretilen "Odysseus" isimli uzay aracının Ay'a iniş görüntülerini paylaşmıştı. SpaceX'in Falcon 9 roketiyle fırlatılan uzay aracına dair NASA'dan yeni açıklama geldi. Ay'a başarılı şekilde inen aracın yan yattığı belirtildi.

Yana yatık pozisyonda olsa da görevlerini yapabilecek

NASA'nın "IM-1" misyonu kapsamında uzaya gönderilen ve "Ay'a inen ilk özel uzay aracı" olarak tarihe geçen Odysseus'un yana yatık pozisyonda durduğu kaydedildi. Buna rağmen aracın iyi durumda olduğu, belirlenen görevleri yapabileceği bildirildi.

İnişten 1 gün sonra yan yatmış

Odysseus'un altı ayağının da Ay'ın yüzeyine temas ettiğine dair veriler alan Intuitive Machines şirketi, güncellemeler sonrası 118 milyon dolarlık aracın yan yattığını belirledi. Ay'a inişten 1 gün sonra aracın bir ayağının sıkıştığı, bu nedenle devrilmesine rağmen bozulmadığı kaydedildi.

Yorumlar (0)