NASA'ya ait yükler Ay'a indirildi, bir ilk gerçekleşti

Falcon-9 roketi ile fırlatılan NASA'ya ait "Nova-C" adlı insansız uzay aracı, Ay'ın yüzeyine başarılı şekilde indi. Intuitive Machines tarafından üretilen, bazı teknolojik ve bilimsel yükleri taşıyan Nova-C, Ay'a inen ilk özel uzay aracı oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.02.2024, 08:39 24.02.2024, 09:00 Hakan Öksüz
NASA'ya ait yükler Ay'a indirildi, bir ilk gerçekleşti

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait "Nova-C" adlı insansız uzay aracı, Ay'ın yüzeyine indi. Intuitive Machines (IM) şirketinin geliştirdiği uzay aracının, Ay yüzeyine saat 02.23'te temas ettiği kaydedildi.

IM-1 misyonu kapsamında Ay'a gönderilen uzay aracının, NASA'ya ait teknolojik ve bilimsel yükleri taşıdığı bildirildi.

Ay'a inen ilk özel uzay aracı oldu

Ay'ın yüzeyine inmesinden 15 dakika sonra uzay aracından ilk sinyal alındı. Intuitive Machines Uçuş Direktörü Tim Crain, "Ekipmanlarımızı güvenli şekilde Ay'a indirdi. Ay'a inen ilk özel uzay aracı Nova-C oldu." dedi.

Falcon-9 roketi ile fırlatılmıştı

Elon Musk'un uzay araştırmacılığı ve taşımacılığı şirketi SpaceX, Nova-C uzay aracını önceki hafta Falcon-9 roketi ile yörüngeye yollamıştı. Şirketin ilk Ay'a iniş görevi başarıyla tamamlanmış oldu. 

NASA ile 3 sözleşme imzaladı

ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan şirket, 2013 yılında kuruldu. Halka açık bir şirket olan Intuitive Machines, NASA ile 3 sözleşme imzaladı. Bu sözleşmeler kapsamında şirket, Ay yüzeyine yük taşımacılığı yapıyor.

Yorumlar (0)