NASA duyurdu: Uranüs'ün 4 uydusunda okyanus var

NASA tarafından yapılan çalışmalara göre Uranüs'ün 4 uydusunda ciddi miktarda su bulunabileceği belirlendi. Voyager 2 aracından gelen verilerin, bunu doğrular nitelikte olduğu kaydedildi. "Güneş Sistemi'ndeki okyanus dünyalar" listesinin genişlediği kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.05.2023, 17:41 Hakan Öksüz
NASA duyurdu: Uranüs'ün 4 uydusunda okyanus var

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uranüs'ün yanından 1986 yılından geçen "Voyager 2" adlı uzay aracından yollanan verileri inceledi. Gezegenin "Oberon", "Titania", "Umbriel" ve "Ariel" isimli uydularında ciddi miktarda su olabileceği keşfedildi. Söz konusu su varlığı, kullanılan bazo bilgisayar modelleme teknikleri ile ortaya konuldu.

Çekirdek ve kabuk arasında sıvı halde su olabilir

Onlarca yıllık verileri merceğe alan NASA, buz kaplı Uranüs'ün 27 uydusundan 4'ünün, ciddi miktarda su barındırabileceğini keşfetti. Edinilen bilgilere göre bahsi geçen su rezervinin, uyduları çekirdek ve kabukları arasında sıvı halde bulunabileceği tespit edildi. Araştırmacılar, Güneş Sistemi'ndeki okyanus kaplı gök cisimlerinin keşfi için daha önce yapılan çalışmalarda elde edilen verilerden faydalandı.

"Güneş Sistemi'ndeki okyanus dünyalar" listesi genişliyor

Oberon, Titania, Umbriel ve Ariel uydularında kilometrelerce derinlikte tuzlu su okyanuslarının var olabileceği kaydedildi. Bu uydular, "Güneş Sistemi'ndeki okyanus dünyalar" listesine alındı. Araştırmaya dair sonuçlar, "Journal of Geophysical Research" adlı bilim dergisinde paylaşıldı.

Bazı doğru bilinenler değişecek

NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı Baş Araştırmacısı Julie Castillo-Rogez, "Cüce gezegenleri ve uydular hakkındaki bazı bilgiler, bu çalışmayla birlikte değişecek gibi görünüyor. Daha önce Pluto, Ceres ve Satürn'ün uydusu Mimas'ta okyanusların olduğuna ilişkin bulgular elde edilmişti. Şimdi de Uranüs'ün bu uyduları listeye eklendi." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)