Mars'ta su olduğu kanıtlandı! İşte o görüntüler...

Mars'ın gelecekte insanoğluna ev sahipliği yapacağını düşünen birçok insan var. Çalışmalar, Mars gezegeninin aslında dünyadan çok da farklı olmadığı gösteriyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.10.2019, 12:10 15.10.2019, 12:24
Mars'ta su olduğu kanıtlandı! İşte o görüntüler...

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), kızıl gezegende bulunan 700 kilometre uzunluğundaki kurumuş bir nehir vadisinin fotoğraflarını yayınladı. Fotoğraflarda vadinin dünyadaki nehir vadilerine benzediği görüldü. 

Gezegenin en uzun vadilerinden biri olan Nirgal Vallis'de yaklaşık 3,5-4 milyar yıl önce su dolu nehirlerin bulunduğu düşünülüyor.

ESA'nın Mars Express adlı uzay aracıyla çekilen görüntülerdeki bölge, gezegenin ekvator çizgisinin hemen güneyinde yer alıyor. Bölgenin şekillenmesinden nehirler kadar Mars’a çarpan göktaşlarının da etkili olduğu ifade ediliyor. 

Sıcak ve nemli bir iklim

Su yollarının varlığı, Mars’ın bir zamanlar dünyadaki gibi çok daha nemli ve sıcak bir iklime sahip olduğuna işaret ediyor.

ESA tarafından fotoğraflanan vadinin 200 metre derinliğe ve 2 kilometre genişliğe sahip olduğu biliniyor. Bu boyutlardaki vadilere özellikle Şili’deki Atacama çölünde, Havai adalarında ve ABD’nin Colorado platosunda rastlanabilir. 

Yorumlar (0)