Japonya’nın uydu aracı uykudan uyandı: Yeni görüntü geldi

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren ancak güneş panellerindeki sorun nedeniyle uyku moduna alınan insansız uzay aracı SLIM'den yeni görüntü elde edildiğini duyurdu. JAXA yetkilileri, SLIM'in güneş panellerindeki sorunun çözülmesiyle birlikte yeniden aktive edildiğini ve Ay'a dair önemli veriler toplamaya devam ettiğini belirtti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.03.2024, 13:35 29.03.2024, 16:07 Melina Ay
Japonya’nın uydu aracı uykudan uyandı: Yeni görüntü geldi

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), geçtiğimiz ocak ayında Ay'a yumuşak iniş yaparak başarı elde etmiş ancak güneş panellerindeki sorun nedeniyle uyku moduna alınan insansız uzay aracı SLIM'e ilişkin yeni bir açıklama yaptı. JAXA tarafından yapılan açıklamada, uzun süredir iletişim kurulamayan SLIM ile yeniden bağlantı sağlandığı belirtildi.

Ay'ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı veya SLIM olarak adlandırılan araba boyutundaki robot iniş aracı, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirildi ve başlatıldı. İlk olarak Eylül 2023'te fırlatılan SLIM'in yavaş yavaş Ay’ın yakınına ulaşması yaklaşık dört ay sürdü ve sonunda 25 Aralık 2023'te ay yörüngesine girdi. Daha sonra, inişine başlamadan önce yörüngesini kademeli olarak yalnızca 15 kilometre yüksekliğe kadar düşürmek için üç hafta harcadı. 19 Ocak'taki girişim. Bu, aya iniş girişiminde bulunan ikinci Japon uzay aracıdır. Bunlardan ilki, Japon firması ispace'in Hakuto-R misyonu, Nisan 2023'te ay yüzeyine düştü. Şimdiye kadar yalnızca ABD, eski Sovyetler Birliği, Çin ve son olarak Hindistan başarıyla aya inmişti.

Ajansın yaptığı açıklamada, "Dün gece SLIM ile bağlantı sağladık ve uzay aracının aralıksız 2 geceyi başarılı bir şekilde atlattığını doğruladık" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, SLIM'in kamerası tarafından çekilen yeni krater görüntüsü elde edildiği bildirildi.

Ay’a iniş yaptıktan sonra uyku modunda bekliyordu

SLIM, Ay'a başarılı bir şekilde iniş yaptıktan sonra güneş panellerindeki sorun nedeniyle uyku moduna alınmıştı. Ancak güneşin açısının değişmesiyle bir süre önce tekrar aktif hale gelen SLIM'e, geçen ay da bağlantı kurulmuştu.

Yorumlar (0)