Japonya'nın insansız aracından Ay'a yumuşak iniş

Japonya'nın SLIM adlı insansız uzay aracı, Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirdi. Japonya, Ay'a yumuşak iniş yapabilen 5'inci ülke oldu. Aracın üzerinde bulunan gelişmiş görüntüleme uydusu, NASA önderliğinde 2025'te başlayacak Artemis misyonu öncesi önemli veriler toplayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.01.2024, 22:48 Hakan Öksüz
Japonya'nın insansız aracından Ay'a yumuşak iniş

Uzay yarışında son yıllarda büyük atılım yapan Japonya, açılımı "Smart Lander for Investigating Moon" adlı  insansız uzay aracı SLIM'in Ay'a yumuşak iniş yaptığını duyurdu. Japonya, Ay'a yumuşak iniş yapabilen 5'inci ülke olarak tarihe geçti.

Dünya ile tekrar bağlantı kurdu

Eylül ayında Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından yörüngeye yollanan aracın Ay'a inişiyle ilgili basın toplantısı yapıldı. Dünya ile tekrar bağlantı kuran insansız uzay aracı SLIM'in elektrik üretememesinin muhtemel sebebi, "güneş panellerinin yanlış açıda olması" olarak açıklandı.

JAXA Başkanı: "Hedefin 100 metre yakınına indi"

Aracın mevcut durumuna dair konuşan JAXA Başkanı Hitoshi Kuninaka, "Şimdilik yalnızca kendi bataryasıyla çalışıyor. Toplayacağı verilerin Dünya'ya aktarılması, birinci önceliğimiz. Ona 'Ay'ın keskin nişancısı diyoruz çünkü hedefin 100 metre yakınına indi." ifadelerini kullandı.

SLIM'in sahip olduğu teknolojinin, Ay'ın kutup bölgesindeki keşif görevlerinde önemli bir rol üstlenmesini sağlayacağı kaydedildi. Yaklaşık bir ay içinde aracın, Ay'daki hedeflerine ulaşıp ulaşamadığı anlaşılacak.

Artemis projesi öncesi veri toplayacak

Aracın üzerinde bulunan XRISM görüntüleme uydusu sayesinde Ay'dan önemli topografik bilgiler toplanacak. Galaksiler ile yıldızlardan ayrıntılı görüntüler elde edecek olan SLIM, bu bilgileri Dünya ile paylaşacak. Bu kritik veriler, ABD önderliğinde 2025 yılında başlayacak Artemis projesinde kullanılacak.

Yorumlar (0)