Gezeravcı duyurdu! Ay'da bir lojistik üssü kurulacak

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, "Türk bilim insanları 8 yıldır Antarktika'ya gidiyor. Sorgulanan konulardan birisi de bu. Türklerin Antarktika'da ne işi var?” ifadelerini kullanarak Ay’da kurulacak olan lojistik üssünün müjdesini verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.03.2024, 22:50 22.03.2024, 23:32 Buse Önder
Gezeravcı duyurdu! Ay'da bir lojistik üssü kurulacak

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Kayseri Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Gençlik Buluşması' programında öğrencilerle buluştu. Programda konuşan Gezeravcı, Türk bilim insanlarının Antarktika'ya olan çalışmalarını ve Türkiye'nin uzay alanındaki hedeflerini vurguladı.

Gezeravcı, Türk bilim insanlarının 8 yıldır Antarktika'ya düzenlediği çalışmaların sorgulandığını ancak ilmin sınırlarının olmadığını belirtti. Türkiye'nin ilim nerede olursa olsun onu takip etme ve elde etme sorumluluğunu taşıdığını ifade eden Gezeravcı, bu vizyonu ortaya koymadıkları takdirde gelecek nesillerin hak ettikleri alandan mahrum kalabileceğini vurguladı.

Astronotluk sürecine 36 bin başvuru

Ayrıca Gezeravcı, Türkiye'nin uzay alanındaki atılımlarını da değerlendirdi. 2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi uzay ajansını kurduğunu ve uzay alanında önümüzdeki 10 yıla yayılmış bir hedef takvimi ve stratejik hedeflerini açıkladığını hatırlattı. Gezeravcı, Türkiye'nin Cumhuriyetin 100. yılında gerçekleştireceği insanlı uzay misyonu için astronot seçme sürecinin başlatıldığını ve bu sürece 36 bin Türk vatandaşının başvurduğunu dile getirdi.

'Ay'da lojistik üssü kurulması kesin'

Ayrıca Avrupa Uzay Ajansı'na değinen Gezeravcı, Türkiye'nin uzay alanındaki ilgisini ve potansiyelini vurguladı. Türkiye'nin genç nüfusu ve dinamizmi ile gelecekte uzay alanında büyük başarılara imza atabileceğini ifade etti.

İnsanoğlunun Mars'a erişim noktasında koyduğu niyetin ara erişim noktasının Ay olduğunu ifade eden Gezeravcı, "Ay'da bir lojistik üssü kurulması kesin. Bu lojistik üssünün kurulmasına yönelik olarak birçok ülkenin hali hazırda yürüttüğü faaliyet takvimi var. Biz bu derece ilerleyen bir bilimsel alandan geri kalamayız. Dolayısıyla devletimizin bu güçlü iradesine, bugünlerden ortaya koyduğu vizyona ve bugünlerin zor şartlarında sizlerin geleceğine yatırım yaptığı için devletimize minnettarım" diye konuştu.

‘Uzayda attığımız ilk adım’

Gezeravcı, Türkiye'nin uzay alanındaki hedeflerinin yanı sıra Antarktika'ya olan ilgisinin de altını çizdi. Türk bilim insanlarının Antarktika'daki çalışmalarının Türkiye'nin ileriye dönük atılımlarının bir parçası olduğunu belirtti.

Son olarak Gezeravcı, Türkiye'nin uzay ve bilim alanındaki başarılarının genç nesilleri cesaretlendireceğini ve ilham vereceğini vurgulayarak, "Bu ülkenin evladının, uzayda attığı ilk adımdır" dedi.

Yorumlar (0)