Fikri mülkiyete tehdit: "İletişimcilerin yüzde 83'ü yapay zeka kullanıyor"

International Public Relations Network (IPRN) tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen PR Sektör Araştırması'nın sonuçlarına göre iletişim profesyonellerinin yüzde 83 gibi büyük bir çoğunluğu yapay zekanın şimdiden halkla ilişkiler uygulamalarının bir parçası olduğuna dikkat çekti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.03.2024, 16:51 Buse Önder
Fikri mülkiyete tehdit: "İletişimcilerin yüzde 83'ü yapay zeka kullanıyor"

Halkla ilişkiler uzmanları için son dönemlerde önemli bir araç haline gelen yapay zeka, iletişim stratejilerinde adeta bir devrim yaratıyor. Uluslararası Halkla İlişkiler Ağı (IPRN), halkla ilişkiler endüstrisini etkileyen başlıca iletişim eğilimlerini, sorunlarını, yapay zeka çözümlerini, iş zorluklarını ve fırsatlarını ortaya koymak amacıyla 30 ülkeden 50'ye yakın temsilcinin katılımıyla PR Sektör Araştırması 2024'ü yayınladı.

Araştırmaya göre, iletişim profesyonellerinin büyük bir çoğunluğu olan yüzde 83, yapay zekanın halkla ilişkiler uygulamalarının vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirtti.

Ajansların yüzde 83’ü yapay zeka kullanıyor

Yapay zekanın, satış ve pazarlamada 2,6 trilyon dolara kadar iş değeri yaratması bekleniyor. Bu durum, halkla ilişkiler dünyasında yapay zekanın rolünün giderek arttığını gösteriyor. Yapay zeka, medyanın izlenmesine ve kitle tepkisinin daha verimli bir şekilde hesaplanmasına yardımcı olmanın yanı sıra, SEO optimizasyonu ve içerik sıralamasını iyileştirme potansiyeliyle de ön plana çıkıyor.

IPRN PR Sektör Araştırması'na göre, halkla ilişkiler ajanslarının yüzde 83'ü yapay zeka kullanıyor. 22 Aralık - 10 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen çevrimiçi araştırmada, halkla ilişkilerde yapay zeka kullanımının artmasıyla ilgili sorunlar ortaya kondu. Buna göre, katılımcıların yüzde 70'i 2024 yılında ticari büyüme yaşanacağını öngörürken, yüzde 30'u mevcut durumun devam edeceğini düşünüyor.

Sahte haberlerde artış yaşanıyor

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 22'si stratejik iletişim ve halkla ilişkiler danışmanlığını ana büyüme fırsatı olarak değerlendiriyor. Yapay zeka konusunda ise katılımcıların yüzde 83'ü, yapay zekanın halkla ilişkiler uygulamalarının bir parçası olduğunu ve gelecekte de kullanılacağını belirtiyor.

IPRN PR Sektör Araştırması'na göre, yapay zekanın halkla ilişkiler faaliyetleri üzerindeki temel faydaları arasında verimlilik artışı, araştırma desteği, personelin iş yükünün azaltılması ve yaratıcılığın artması yer alıyor. Ancak, yapay zekanın yarattığı en büyük sorunlar arasında fikri mülkiyet sorunları, sahte haberlerde artış, sosyal medyaya ve içeriğine olan güven eksikliği ve aşırı iş yükü bulunuyor.

‘Yapay zeka güçlü bir araç’

IPRN Başkanı Rodrigo Viana de Freitas, yapay zekanın halkla ilişkiler endüstrisinde güçlü bir araç olduğunu belirtirken, Feveran İletişim Ajansı Başkanı ve Kurucusu Ali Kahraman ise yapay zekanın hızla uyum sağlamasının önemli olduğunu vurguladı. Kahraman, yapay zekanın iş kültürüne hızlı uyum sağlamasının önemli olduğunu ve doğru brief ile doğru prompt'ın buluşması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)