Elon Musk başardı! İnsan beynine çip yerleştirildi

Elon Musk'ın Neuralink şirketi tarafından yürütülen çalışmalar, ilk meyvesini verdi. Sosyal medyadan haberi duyuran Musk, ilk defa insan beynine çip yerleştirildiğini bildirdi. Beyne yerleştirilen çip, sinyalleri algılayarak cihazlar yönlendiriyor. Böylece cihazları düşünce gücüyle yönlendirmek mümkün hale geliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.01.2024, 10:02 Hakan Öksüz
Elon Musk başardı! İnsan beynine çip yerleştirildi

Milyarder iş insanı Elon Musk, Tesla şirketiyle elektrikli otomotiv sektörüne yön verirken, SpaceX ile uzay teknolojisi ve insanlı misyonlarda öncülük yapıyor. Musk'ın el attığı alanlardan biri de tıp. Musk'ın Neuralink şirketi, insan beynine çip yerleştirme çalışmalarını sürdürüyor.

Tarihte bir ilk!

Başarılı girişimci, sahibi olduğu sosyal medya platformu X üzerinden çip çalışmalarıyla ilgili bir duyuruda bulundu. Musk'ın açıklamasına göre çalışmalar başarıya ulaştı, ilk defa insan beynine bir çip yerleştirildi.

"Sonuçlar umut verici"

Neuralink şirketi bünyesinde çalışan bilim insanları, ilk kez bir insanın beynine implant yaptı. Beynine çip yerleştirilen kişinin iyileşme sürecinin bir hayli hızlı olduğunu kaydeden Musk, sonuçları "umut verici" olarak niteledi.

Düşünce gücüyle cihazlar kontrol edilecek

Milyarder girişimci, Neuralink şirketi tarafından insan beynine yerleştirilen ilk ürünün isminin "Telepati" olduğunu bildirdi. Bu çip sayesinde sadece düşünce gücüyle bilgisayar, telefon ve diğer cihazlar kontrol edilebilecek.

Çipin ilk kullanıcıları, uzuvlarını kaybetmiş kişiler olacak

Musk'ın açıklamasına göre söz konusu çipin ilk kullanıcıları, uzuvlarını kaybetmiş kimseler olacak. Bu kişiler, çip sayesinde çeşitli cihazları kullanabilecek. Konuşma yetisini kaybetmiş kişiler, insanlarla kolayca iletişim kurabilecek.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, insan çalışmaları için onay vermişti

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), geçen yılın mayıs ayında beyin çipinin insanlar üzerinde test edilebileceğini bildirerek Neuralink şirketine izin vermişti. Çipler ilk defa maymunlar üzerinde test edildi. Maymunların beyinlerindeki sinyalleri algılayan çiplerin, bu sinyalleri başarılı şekilde diğer cihazlara aktardığı kaydedildi.

Neuralink şirketinin hedefi, engelleri ortadan kaldırmak

2016 yılında kurulan Elon Musk'ın Neuralink şirketi, görme yetisini kaybeden ya da felç kalan kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor. Beynine çip yerleştirilecek kişiler, engellerinden bir nebze de olsa kurtulacak.

Yorumlar (0)