DNA araştırması: Köpekler en eski hayvan dostlarımızdan...

Yapılan DNA araştırmasıyla köpeklerin son buzul çağının sonunda evcilleştirildiği ve insanların en eski dostlarından olabileceği ortaya çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.11.2020, 00:18 04.11.2020, 00:25
DNA araştırması: Köpekler en eski hayvan dostlarımızdan...

DNA araştırmasında köpeklerin sadece insanların en iyi dostu değil aynı zamanda hayvanlar aleminde de en eski dostlarımızdan biri olabileceği ortaya çıktı.
Köpeklerle dostluğun 13 bin yıllık hikayesi...

Science dergisinde sonuçları yayımlanan araştırmada, köpeklerin evcilleştirilmesinin izinin, son Buzul Çağı'nın sonuna doğru 11 bin yıl öncesine kadar olabileceği ortaya çıktı.

Bulgular köpeklerinin bilinen herhangi bir türden çok daha önce evcilleştirildiğini doğrularken, uluslararası bir ekibin çeşitli eski kültürlerle bağlantılı 27 köpek kalıntısının bütün genomlarının incelenmesi, bunların birbirleriyle ve modern köpeklerle karşılaştırılması neticesinde elde edildi.

Kuzey yarımkürede yaygın bir şekilde bulunuyorlardı

Sonuçlar, köpeklerin o dönemde kuzey yarımkürede yaygın bir şekilde bulunduğunu ve halihazırda 5 ayrı türe ayrıldığını ortaya çıkardı.

Sömürge zamanında, Avrupa köpeklerinin yayılmasına karşın yöreye özgü köpek türlerinin izine bugün için hala Asya, Amerika, Okyanusya ve Afrika'da rastlandığı kaydedildi.

İnsanlar neden köpeği evcilleştirdi?

Araştırma ekibinden olan Dr. Pontus Skoglund, "Bütün insanlar avcı toplayıcıyken, gerçekte vahşi bir etoburu, dünyanın birçok alanında çok korkulan kurtları evcilleştiriyor. Peki asıl soru şu: İnsanlar neden bunu yaptı? Nasıl oldu? Asıl bununla ilgileniyoruz." dedi.

Ekibin başka bir üyesi Greger Larson da, "Köpekler bizim en yakın ve en eski dostumuz. Eski dönemlerde yaşayan köpeklerin DNA'sı ortak tarihimizin ne kadar eskiye gittiğini gösteriyor. Önünde sonunda derindeki bu derin ilişkinin nerelerde başladığını ve ne zaman başladığını anlayabileceğiz." dedi.

Yorumlar (0)