Bilim insanları kolları sıvadı... Ağrı Dağı'nda Nuh'un Gemisi'nin izleri aranacak

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Büyük Nuh Tufanı ve Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'na oturması hakkında önemli bir konferans yapıldı. Ağrı Dağı'nda yapılacak çalışmalarda Nuh'un Gemisi ile ilgili önemli bilgilere ulaşılması bekleniyor. Hong Kong Müzesi Başkanı Yuen Man Fai, "Çalışmalar, Göbeklitepe gibi ses getirecek." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.12.2023, 19:20 02.01.2024, 16:28 Hakan Öksüz
Bilim insanları kolları sıvadı... Ağrı Dağı'nda Nuh'un Gemisi'nin izleri aranacak

"Büyük Nuh Tufanı Sonrası Anadolu'daki Arkeoloji İzleri Konferansı", Iğdır Üniversitesi ile Hong Kong Nuh'un Gemisi Müzesi Başkanlığı heyetinin iş birliğinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde gerçekleştirildi. 

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, açılış konuşmasında Ağrı Dağı'na ilişkin çalışmalar yapmayı arzuladıklarını vurguladı. Prof. Dr. Alma, bu amaçla Kültürel Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduklarını kaydetti.

Asım Keser, Marco Polo ve Friedrich Parrot'un sözlerine atıfta bulundu

Gezgin Marco Polo'nun Ağrı Dağı ile ilgili, "Her dağa çıkabilirsiniz ancak Ağrı Dağı bunlardan biri değil." dediğini hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Asım Keser, "Alman bilim insanı Friedrich Parrot'un, 'Tırmanılamayan Ağrı Dağı'na çıktım. Nuh'un Gemisi 200 adım mesafedeymiş, bunu gördüm.' diye bir konuşması var. Yüzyıllar boyunca o mesafeyi adımlamaya çalışıyoruz biz de." değerlendirmelerinde bulundu.

Yuen Man Fai: "Göbeklitepe gibi ses getirecek"

Yapılacak  çalışmaların neticesinde Nuh'un Gemisi hakkında bilgiler edineceklerini aktaran Hong Kong Müzesi Başkanı Yuen Man Fai, "Göbeklitepe bulunduğunda dünyada nasıl yankı uyandırmışsa bu çalışmalar da aynı öyle ses getirecek. Nuh'un Gemisi ile ilgili Ağrı Dağı'ndan önemli veriler toplandı. Türkiye'deki akademisyenler ile birlikte yapacağımız çalışmalar çok önemli." ifadelerini kullandı.

Melek Yıldızturan: "Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'na oturduktan sonra..."

Arkeolog Melek Yıldızturan ise, "Yüreğir'deki Misis Antik Kenti'nde ortaya çıkartılan mozaikler, Adana Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. O mozaiklere bakarak, Ağrı Dağı'na oturan Nuh'un Gemisi hakkındaki bazı detayları görebilirsiniz. Gemi dağa oturduktan sonra yaşanan sürecin izleri orada görülüyor." dedi.

Yorumlar (0)