Bayraktar AKINCI, ASELFLIR-500 ile ilk testinde başarılı

Bayraktar AKINCI TİHA’nın (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), ASELFLIR-500 ile ilk atış testinde deniz üstünde seyreden hareketli hedefi başarıyla imha ettiği duyuruldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.02.2024, 23:45 22.02.2024, 23:49 Şeyda Gül
Bayraktar AKINCI, ASELFLIR-500 ile ilk testinde başarılı

Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) ile yeni bir test yapıldı. ASELFLIR-500’ün Bayraktar AKINCI TİHA’ya entegre edilmesiyle birlikte Türk savunma sanayiinde önemli bir eşik daha geçildi.

Albatros İDA başarıyla imha edildi

Deniz üstünde seyreden Albatros İDA, Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI ile Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi kullanılarak başarıyla imha edildi. Yapılan testin sonucunda Bayraktar AKINCI, ASELFLIR-500 ile gerçekleştirdiği ilk uçuş ve atış testinde muharebe sahasındaki etkisini gözler önüne sermiş oldu.

40 bin saattir göklerde

Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı. Bu süreyle Bayraktar AKINCI TİHA, Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmış oldu.

İhracat şampiyonu

2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde eden Baykar, başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüttü. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023 yılında sektörün ihracat şampiyonu olarak açıklandı.

34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı

Geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde etti. 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yapan Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Yorumlar (0)