Bakan Bayraktar ‘Zorundayız’ diyerek duyurdu: Çok büyük hedef koyduk

Yenilenebilir enerjide önüne çok büyük hedef koyduğunu ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Dedik ki Türkiye şu anda dünyada 12'inci sırada güneş ve rüzgarda. Avrupa'da 5'nci sıradayız. Her yıl biz 5 bin megavat güneş ve rüzgar enerjisi santrali yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.03.2024, 15:24 Şeyda Gül
Bakan Bayraktar ‘Zorundayız’ diyerek duyurdu: Çok büyük hedef koyduk

Bergama Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek sanayicilerle görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, daha sonra Bergama Ticaret Odası'nda sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldi. İzmir ve Bergama'nın enerji alanındaki önemine işaret eden Bakan Bayraktar, Türkiye'nin altından kömüre birçok alanda bereketli topraklar üzerinde bulunduğunu söyledi. Ancak ülke ekonomisinin özellikle enerji ithalatı yönüyle cari açık verdiğini dile getiren Bakan Bayraktar, 2022'de enerji ithalatı tutarının yaklaşık 96,5 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Enerjide dışa bağımlılığı düşürecek

2023'te bunu 70 milyar dolarlar seviyesine çektiklerini kaydeden Bakan Bayraktar, 70 milyar dolar, 80 milyar dolar, 90 milyar dolar her sene enerji faturası ödeyerek maalesef bu cari açık problemini, döviz problemini ve nihai olarak enflasyon problemini çözme şansının olmadığını söyledi. Dolayısıyla Türkiye'de, enerjide Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ortaya koydukları hedefi açıklayan Bakan Bayraktar, “Türkiye'nin mutlaka bu cari açığı düşürecek, enerjide dışa bağımlılığı düşürecek ve nihai olarak önümüzdeki süreçte Türkiye'yi enerjide bağımsız kılacak, kendi kendine yeten bir ülke haline getirecek politika ve projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunun yolu Türkiye'nin kendi kaynaklarını kullanmasından geçiyor ve başta yenilenebilir olmak üzere, yani bizim hamdolsun güneşimiz, jeotermalimiz ve rüzgarımız dolayısıyla bu kaynaklarımızı mutlaka ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. İkinci husus mutlaka Türkiye'nin kendi doğal gazını, petrolünü bulması gerekiyor ve bütün izlediğimiz politikalar, yaptığımız faaliyetler bu doğrultuda” ifadelerini kullandı.

Her yıl 5 bin megavat güneş ve rüzgar

Karadeniz'de çok önemli bir gaz keşfi yapıldığını, üretimi hızlı bir şekilde artırmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Bayraktar, hane halkı doğal gaz ihtiyacını yerli kaynaklardan sağlama hedefiyle çalıştıklarını vurguladı. Türkiye'nin petrol keşiflerine de değinen Bakan Bayraktar, daha önce adı terörle anılan Gabar'da Türkiye'nin en kaliteli petrolünün üretildiğini açıkladı. Petrol, doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını hayata geçirirken yerli ekipman kullanılmasının önemine dikkati çeken Bakan Bayraktar, bugün Türkiye'de 12 bin megavatın üzerinde rüzgar kurulu gücün olduğunu aktardı.

Dolayısıyla bu rüzgarı aynı zamanda elektriğe, enerjiye dönüştürürken ekipmanları da üretmek, dolayısıyla böyle bir ekosistem, böyle bir endüstri, böyle bir istihdama katkı sağlayabilecek alanı da açmak istediklerini anlatan Bakan Bayraktar, onun için yerli ekipman destek mekanizmalarının olduğunu dile getirdi. Çünkü yenilenebilir enerjide önlerine çok büyük hedef koyduklarını kaydeden Bakan Bayraktar, Türkiye’nin şu anda güneş ve rüzgarda dünyada 12'inci sırada olduğunu dile getirdi. Avrupa'da 5'nci sırada olunduğunu belirten Bakan Bayraktar, ama bu yerin Türkiye için yeterli olmadığını söyledi. Çünkü ülkemizin bu açıdan çok büyük bir potansiyeli olduğunu anlatan Bakan Bayraktar, her yıl 5 bin megavat güneş ve rüzgar (enerjisi santrali) yapmak zorunda olduklarını belirtti. “Kanadını, kulesini üreten, güneş panelini üreten bir ülke olmamız lazım” diyen Bakan Bayraktar, Türkiye'nin bu anlamda gideceği ciddi bir yol olduğunu vurguladı.

Altın üretiminde hedef, yıllık 100 ton

Türkiye'nin çok yoğun altın ithalatı yapan bir ülke olduğunu, altın madenciliğindeki potansiyelin de daha iyi kullanılması gerektiğini söyleyen Bakan Bayraktar, önümüzdeki 5 yıl içinde altın üretimini mutlaka yıllık en az 100 tonlara çıkarmaları gerektiğini belirtti. Bunu yapabilmek için elbette ki insandan, insan sağlığından vazgeçmeden ve bunu önceleyerek, çevreyi önceleyerek yatırımları yapmaları gerektiğini kaydeden Bakan Bayraktar, özellikle madencilik sektöründe çalışan arkadaşlardan bunu tekrar istirham ettiğini vurguladı. “Değerli arkadaşlar, iş sağlığı ve güvenliğinden asla taviz vermeden, asla riske etmeden, mutlaka işletmelerimizi doğru işleteceğiz. Çünkü çok yakın bir zamanda bir kaza yaşadık biliyorsunuz Erzincan İliç'te” diyen Bakan Bayraktar, dolayısıyla asla bunları istemediklerini dile getirdi. Bu anlamda denetimleri daha da sıklaştıracaklarını belirten Bakan Bayraktar, ama esas işin işletme sahiplerine, işletmecilere, orada çalışanlara düştüğünü söyledi. “Dolayısıyla güvenli madencilik, çevreyle uyumlu madencilik diyoruz. Bu anlamda da ülkemiz maden açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri” diyen Bakan Bayraktar, bunları doğru ve sorumlu şekilde ekonomiye kazandırmaları gerektiğini anlattı. Bakan Bayraktar, “Bunu yaptığımız zaman Türkiye daha güçlü bir ülke olacak, daha güçlü bir ekonomimiz olacak” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)