Ay'ın karanlık yüzüne başarıyla indiler

Çin, Ay'ın karanlık yüzünden örnek toplamak üzere 3 Mayıs'ta gönderdiği Chang'e-6 uzay aracının Ay'ın karanlık yüzüne başarılı bir şekilde indiğini duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.06.2024, 15:27 03.06.2024, 09:00 Melina Ay
Ay'ın karanlık yüzüne başarıyla indiler

Çin, Ay'ın karanlık yüzünden örnek toplamak üzere Chang'e-6 uzay aracını Uzun Yürüyüş-5 roketi ile 3 Mayıs'ta Hainan eyaletindeki Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden uzaya göndermişti. Çin, Chang'e-6 uzay aracının Ay'ın karanlık yüzüne başarılı bir şekilde indiğini duyurdu. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Chang'e-6'nın Pekin saatiyle 06.23'te (TSİ 01.23) Güney Kutbu-Aitken havzasına indiğini açıkladı.

CNSA tarafından yapılan açıklamada, iniş sırasında engelleri otomatik olarak tespit etmek için otonom bir görsel engel önleme sistemi kullanıldığı ve görünür ışık kamerasının Ay yüzeyinin parlaklığına ve karanlığına duyarlı nispeten güvenli bir iniş alanı seçtiği aktarıldı. İniş aracının güvenli alanının üzerinden yaklaşık 100 metre havada kaldığı ve yavaş dikey inişten önce bir lazer 3D tarayıcı kullandığı belirtildi.

CNSA, iniş aracının yüzeyden malzeme toplamak için 3 gün gerektirdiğini bildirerek, misyonun amacının bir matkap ve mekanik kol kullanarak 2 kg malzeme toplamak olduğunu ifade etti.

‘Tarihi an’ olarak tanımlandı

Çin, Ay'ın karanlık yüzünden değerli kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere gönderdiği Chang'e-6 uzay aracının başarılı inişini ‘tarihi an’ olarak tanımladı. Çin basını, uzay aracının inişinin ardından Pekin Havacılık ve Uzay Uçuş Kontrol Merkezi'nde alkışların yükseldiğini bildirdi.

Uzay aracı, güneş sisteminde bilinen en büyük çarpma havzalarından biri olan Güney Kutbu-Aitken Havzası'na indi. Bu görev, tarihte ilk kez bu bölgeden örnekler toplamayı amaçlayan bir misyon olarak kayda geçti.

Örnekler Dünya’ya gönderilecek

Görevin başarılı olması durumunda, Ay’ın karanlık yüzünden toplanacak örnekler özel bir kapsülle Dünya'ya gönderilecek ve bu örneklerin bozulmasını engellemek için özel koşullarda muhafaza edilecek. Ay’ın karanlık yüzünden alınacak örnekler ilk olarak Çinli bilim insanları tarafından analiz edilecek, ardından dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar da bu örnekleri inceleme fırsatı için başvurabilecekler.

Ay üzerinde yürümesi hedefleniyor

Çin, 2019 yılında Chang'e-4'ü Ay'ın karanlık yüzeyine indirerek bu başarıyı elde eden ilk ve tek ülke olmuştu. 2020 yılında ise Chang'e-5, Ay yüzeyine inerek 1,7 kg malzeme getirmişti. Önümüzdeki 10 yıl içinde 3 mürettebatsız görev daha planlayan Çin, 2030 yılına kadar Çinli bir astronotun Ay'da yürümesini hedefliyor.

Yorumlar (0)