habernediyor.com

Şeker hastaları da tüketebilsin, diye mor baklava üretmeye başladılar

YAŞAM

Gaziantep’te ustalar, şeker hastası olan müşterilerinin de rahatlıkla tüketebileceği mor baklava imal etmeye başladı.

Gaziantep şeker hastaları için özel olarak mor baklava üretimi yapıyor. Mor meyve ve sebzelerin özlerinden oluşturulan ve mormiks ismi verilen karışımla üretilmiş olan mor baklava, klasik baklavayla kıyaslandığında daha lezzetli ve daha hafif olmasıyla ön plana çıkıyor. Şeker hastalarının çok rahat bir şekilde tüketebildiği ve mor sebze ve meyvelerin verdiği ekşimtırak tat ile şeker oranında düşüklük sağlandığı mor baklavaya gelen talep sürekli artıyor.

Bayram arifesinde mor baklava ustaları şeker hastalarının siparişlerine yetişmeye çabalıyor. Normal bir baklavadan yapım olarak çok farkı olmayan fakat hamurunun içeriği sebebiyle daha da zor bir şekilde üretilen mor baklavanın kilosu ise 140 TL’den alıcı buluyor.

Diğer baklavalara göre daha hafif

15 senedir baklava ustası olan Muhammet Yakup Büyük diğer baklavalara göre mor baklavanın daha hafif olduğunu söyleyerek, “15 seneden beri bu işle uğraşıyorum. Mormiks baklavayı mor sebze meyvelerden yapıyoruz. Bu ürünü hamurlarda çok sayıda deneyerek son aşamaya getirdik. Tabi mor baklava diğer baklavalara göre biraz farklı. Özellikle daha hafif olması sebebiyle diyabet hastalarınca çok rahat bir şekilde tüketilebiliyor. Damağa yoğun bir şeker tadı gelmiyor, tam aksine sadeyağ ve fıstığın tadı geliyor. Bu yeni lezzet her geçen gün daha da ilgi görüyor.” ifadelerini kullandı.

Şeker hastalarının talebiyle üretilmeye başlandı

Şeker hastası olan müşterilerinin talebiyle mor baklavanın üretilmeye başlandığını söyleyen baklava ustası Büyük, diğer baklavalara göre fiyatının daha pahalı olduğunu söyleyerek, “Baklavayı istediği gibi yiyemeyen şeker hastaları çok üzülüyordu bizler de baklava ustaları olarak mutsuz oluyorduk. Mormiks adındaki mor baklavayı vatandaşlarımız çok rahat bir şekilde yiyebiliyorlar. Mor baklavada şeker ön planda değil. Mor sebze ve meyve aroması olduğundan çok daha farklı bir lezzeti var. Bu özelliğiyle baklavanın şekeri dengeleniyor. Diğer baklavalara göre mor baklavanın işçiliği daha zahmetli olduğundan klasik baklavadan biraz daha pahalı. Mesela baklavanın kilosu 125 TL ise mor baklava 140 TL.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.