habernediyor.com

Eylül yağışları yüzleri güldürdü: %100 artış var!

YAŞAM

Yapılan araştırmalara göre Eylül ayının yağış oranları kurak bir yıl geçiren Türkiye’de umut verici bir gelişme oldu. Yağışların mevsim normallerine göre ülke genelinde yüzde 35 oranında, geçen senenin Eylül ayına göre ise yüzde 100’den fazla artış gösterdiği saptandı. En fazla yağış artışı ise İç Anadolu Bölgesi’nde oldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerinden elde edilen bilgiye göre, yağış miktarı ülkemizin genelinde Eylül ayı geçen seneye göre büyük bir artış gösterdi.  İncelemelere göre; 2021 Eylül ayında ayda yağışlar, mevsim normallerine göre yüzde 35, 2020 eylül ayına göre ise 2 kattan fazla artarak yüzde arttı.

Rize zirvede, Mardin en sonda

Mevsim normallerinde göre, yüzde 100’ün üzerinde bir artışla en fazla yağış artışı yaşanan bölgenin İç Anadolu olduğu saptandı.  

Yağışların Bursa, Edirne, Hatay, Mersin, Adana’nın kuzey kesimleri, Ege sahilleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Van çevreleri ve Hakkari’de ise yüzde 80’den fazla bir oranda düştüğü belirlendi.

Giresun çevreleri ve yurdun iç kesimlerinde mevsim normallerinden iki kat fazla yağış düştü. Buna göre; 2021 Eylül’de en fazla yağışın olduğu il Rize (243,3milimetre) olurken, en az yağış alan il ise Mardin (0,4 milimetre) oldu.

 Eylül ayında yağışlı gün sayıları sıralamasında Rize ve Trabzon 20-25 gün ile başı çekerken; Marmara’nın doğusu, Ardahan ve Erzurum çevreleri, Karadeniz Bölgesi 15 ila 20 arası günü yağışlı geçirdi. Bununla birlikte yağışlı günlerin sayısı Şırnak, Mardin, Hakkari, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa ile Van’ın doğu kesimlerinde sadece 1 gün olarak ölçüldü.

Bölge bölge karşılaştırmalı yağış miktarları

Marmara Bölgesi’nin aldığı yağışlar Eylül ayında yüzde 37 azalmış görünse de, 2020 Eylül’üne ise kıyaslandığında yüzde 76 bir artış tespit edildi. Bölgeye düşen yağış miktarı 22,9 milimetre olarak kaydedildi.

 Ege Bölgesinde ise geçtiğimiz ay yüzde 38 bir azalma meydana geldiği görülse de, 2020 Eylül ayına göre yüzde 8’lik bir ufak artış olduğu belirlendi. Eylül ayında düşen yağış miktarı 10,6 milimetre oldu.
Akdeniz Bölgesi’nde ise Eylül yağış miktarı 21,7 milimetre olarak kayda geçti. Bölgede 2021 Eylül ayında yağışların yüzde 47 gibi bir oranda arttığı görüldü. 2020 Eylül ayına göre ise yağışlarda yüzde 100’lük bir artış olduğu anlaşıldı.

 İç Anadolu Bölgesi’nde geçen ay 30,9 milimetre yağış aldı. Yağışlarda hem normale hem de 2020 Eylül ayına göre yüzde 100’den fazla bir artış olduğu tespit edildi.

 Karadeniz Bölgesinde Eylül ayında düşen yağış miktarı 81,4 milimetre olarak ölçüldü. Bölgenin aldığı yağışın miktarı yüzde 62 olarak ölçülürken, 2020 yılı Eylül ayına göre ise yüzde 100’den fazla bir artış görüldü.

 Doğu Anadolu Bölgesi ise Eylül ayını 15,1 milimetre yağış alarak geçirdi. Bölgede yağışlar mevsim normalleri civarında seyretti. Geçen senenin Eylül ayına göre ise, yüzde 100’den fazla bir artış oldu.

 Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise, bu senenin Eylül ayını 1,9 milimetre yağış alarak hayli kurak geçirdi. Bölgede yağışların yüzde 65 gibi yüksek bir oranda azaldığı görülürken, 2020 Eylül ayına göre ise yüzde 100’den fazla bir artış gerçekleştiği kayıtlara geçti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.