habernediyor.com

Balinanın kusmuğundan yapılan bu kokunun kilosu 16 bin TL

YAŞAM

Balinanın kusmuğunun içerisinde bulunan yağdan üretilen misk-i amber kokusunun 3 gramı 50 TL’den satılıyor. Pahalı olması sebebiyle gram gram satılan misk ve  amber karışımlı esansın kilosu 16 bin TL’yi buluyor. Kokunun, kalbi ferahlatmasının yanında sağlığa da pek çok faydası olduğu aktarılıyor.

Balinaların sindirim sistemlerinde üretilen mumlu ve katı bir madde olan amber, denizciler tarafından okyanuslardan toplanıyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre rengi gri ve siyah olabilen amber, hazmı kolaylaştırıcı, kas gevşetici ve kalbi güçlendirip iştah açıcı niteliklere sahip. Öte yandan misk de misk geyiklerinin göğüslerinden üretiliyor. Dolayısıyla misk-i amber esansı, iki farklı maddenin ayrı ayrı miktarlarda karıştırılmasıyla üretiliyor.

“Kilosu 16 bin TL’yi buluyor”

Bursa'da tarihî hanlar bölgesindeki işletmesinde ıtriyat malzemeleri satan Tuğba Akgün, amber ve misk karışımının asırlar boyunca en çok beğenilen kokulardan biri olduğunu ifade etti. Bu esansın ayrıca sağlığa da pek çok faydası olduğunu kaydeden Akgün, "İştah artırıcı ve kalp hastalıklarına iyi gelen özelliğe sahip olan misk-i amberin 3 gramlık şişesini 50 TL’den vatandaşlara satıyoruz. Genelde bu esansı, kalp hastalığı olanlar ve yaşlılarımız alıyor. Misk-i amber, boğmaca ve histeri gibi bazı çocuk rahatsızlıklarında da ayrıca kullanılıyor. Bu sebeple bazı ebeveynler, evlatları için de istiyor.” sözlerini kullandı.

Amberin balinaların kusmuğunun içinde bulunan yağdan çıkarıldığını ve yurt dışından ithâl edildiğini ifade eden Tuğba Akgün, işlenip esans durumuna getirilen bu kokuyu Yalova ve Konya'dan temin ettiklerini açıkladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.