habernediyor.com

NBA ile Çin arasında milyar dolarlık kriz!

SPOR

NBA'de şampiyonluğun güçlü adaylarından olan Houston Rockets, sezon öncesi bir tweet skandalının baş aktörü haline geldi.

Houston Rockets Genel Menajeri Daryl Morey’nin atmış bir tweet NBA ile Çin arasında büyük bir krizin başlamasına sebep oldu. Morey’nin Hong Kong’taki göstericileri destekleyen ‘Özgürlük için savaş. Hong Kong’un yanında ol’ yazılı mesajı paylaşımı  NBA’e milyarlarca dolarlık yatırım yapan Çinli yetkililerde büyk öfke uyandırdı.

Bu paylaşım sonrası Çin Basketbol Federasyonu'ndan radikal kararlar gelerek sponsorluktan çekilmeye karar verdi.

Paylaşımını hızlıca silen Daryl Morey şu özür mesajını yayınladı: 

“Niyetim Rockets taraftarları ve Çin’deki dostlarımı gücendirmek değildi. Karmaşık bir konuda sadece bir yoruma dayanan bir görüş seslendirdim. Tweet’i attığımdan beri farklı bakış açılarını duyma ve değerlendirme şansım oldu.”

NBA sözcüsü Mike Bass yaptığı yazılı açıklamada, Morey'in düşüncelerinden dolayı Çin'de bulunanan NBA taraftarlarının alınmasından büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek, ayrıca açıklamasında Morey'in görüşlerinide söyleme hakkının olduğunu altını çizerek, Daryl düşüncelerinin Rockets ve NBA’i temsil etmediğini açıkça ifade etti ama NBA bireylerin kendileri için önemli gördükleri konularda görüş paylaşmasını destekler.”

NBA’in popüler Çin sosyal ağı Sine Weibo, yaptığı açıklamada: “Morey Çinli basketbol taraftarlarının duygularını hiç şüphe yok ki ciddi şekilde incitmiştir.”

Tüm işbirlikleri durdurma kararı aldılar

Yapılan bu açıklamaların ardından kriz soğumadı. Li Ning ve Shanghai Pudong Development Bank Card gibi şirketler Houston Rockets ile yaptıkları sponsorluk anlaşmasını sonlandırdı. NBA’in Çin’deki yayın hakları için 1,5 milyarlık anlaşmaya imza atan Tencent Holdings, Rockets karşılaşmalarını yayımlamayacaklarını açıkladı. Çin Basketbol Federasyonu (başında Rockets efsanesi Yao Ming olmasına rağmen) Houston Rockets ile tüm işbirliklerini durdurma kararı verdi.

NBA taraftarının çok sayıda bulunduğu Çin’de basketbol birinci sırada yer alıyor. Çin ve NBA arasındaki ticari ilişkinin boyutu da milyar dolarlarla ifade ediliyor. Çin pazarını sürekli daha da genişletmek isteyen NBA takımları hazırlık dönemlerinde sıklıkla Çin’de karşılaşmalar düzenliyor. Bu hafta Çin’de Lakers ile iki maç yapacak olan New Jersey Nets’in yeni sahibi ise Çin'in internet ticaret devi Alibaba’nın kurucusu Joseph Tsai oldu.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ndeki protestolar ise her geçen gün hızını artırmaya devam ediyor. Ülkedeki protestolara neden olan ‘zanlıların Çin’e iadesini kolaylaştıran’ yasa tasarısının iptali de gösterilerin hızını kesmedi. Protestocular, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını, protestoların “ayaklanma” olarak adlandırılmasına son verilmesini ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep ettiler.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.