habernediyor.com

Moderatör "Turkey" dedi, Çavuşoğlu müdahale etti!

SİYASET

Slovenya'da düzenlenen "Avrupa'da kaç Avrupa var?" konulu panelde konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Turkey" ifadesini kullanan moderatör Nik Gowing'i iki defa düzeltti. Panelde Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili görüşlerini aktaran Çavuşoğlu, "Bitiş zamanını kestirmek mümkün değil, önemli olan ders çıkarmak. gelinen noktada müzakere masasına dönmek kolay değil." dedi.

Küresel gelişmelerin ele alındığı 17. Bled Stratejik Forumu'nun katılımcılarından biri de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ydu. Slovenya'da gerçekleştirilen forumdaki "Avrupa'da kaç Avrupa var?" konulu panelde konuşma yapan Çavuşoğlu'nun, moderatör Nik Gowing'i uyarması dikkat çekti. Konukları tanıttığı sırada İngilizce "Turkey" ifadesini kullanan Nik Gowing'i iki kez uyaran Bakan Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler tarafından tescillendiği şekilde "Türkiye" denilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"Savaşın bitiş zamanını kestirmek mümkün değil"

Ukrayna'daki savaşın ne zaman sona ereceğine dair kimsenin tahminde bulunamayacağını belirten Çavuşoğlu, "Savaş eninde sonunda bitecek. Bitiş zamanını kestirmek mümkün değil. Önemli olan bu savaştan dersler çıkarmak. Bunu yapabilecek miyiz? Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü ile Avrupa Birliği neden kuruldu? Hedef, dünyada ve Avrupa'da çıkabilecek savaşları engellemekti. Maalesef başarılı olunamadı. Şu an büyük bir savaş devam ediyor. Üstelik Avrupa sınırında yaşanıyor bu durum. Üzülerek söylüyorum, savaş yeniden Avrupa'da. Bunu kabul etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Müzakere masasına dönmek kolay değil"

Bakan Çavuşoğlu, "Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere süreci sona erdi. Rusya lideri Putin, Avrupa ülkelerini zor duruma düşüren kararlar aldı." şeklindeki yoruma ilişkin de konuştu. Çavuşoğlu, "Savaşın ilk haftalarında çözüm bulmak çok daha kolaydı. Haftalar içinde bitebilirdi bu çatışmalar. Artık müzakere üzerinden sorunu çözmek kolay değil. Savaş çok ilerledi ve iki taraf da ağır kayıplar verdi. Buça'daki tablo, savaşın başındaki ortamda olmadığımızı bize gösterdi. Aradan geçen aylar içinde savaş bölgesindeki birçok şey değişti." ifadelerini kullandı.

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunmalı"

Müzakere masasına oturarak barış görüşmeleri başlatmanın hem Rusya ve Ukrayna için hem de dünyanın geri kalanı için iyi olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Bahsettiğimiz bu çözüm, Rusya ve Ukrayna için adil olmalı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun garantiye alınması gerek. Ancak şu an müzakere masasına geri dönmek kolay görünmüyor. Donbas ve Kırım'ın statüleriyle ilgili bile pek çok değişiklik yaşandı. İki ülke arasında zayıf bir diyalog var. Elimizden geleni yaparak bu zayıf bağın kopmasını engellemeye çalışıyoruz." dedi.

"Diğer NATO müttefiklerinden daha çok destek verdik"

Türkiye'nin savaşın başından bu yana ilkeli bir tutum izlediğini kaydeden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İki tarafla da iletişimimiz var. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü bizim için önemli. Ukrayna'ya, diğer NATO müttefiklerinden çok daha fazla destekte bulunduk. Rusya ile de iletişim halindeyiz. Bu diyalogun meyvelerini İstanbul'daki tahıl anlaşmasında aldık. Bu rolü üstlenmemiş olsaydık iki ülkeyi aynı masa etrafında buluşturarak tahıl anlaşmasını yapmak mümkün olmayacaktı." diye konuştu. 

"Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni uyguluyoruz"

Uluslararası Atom Enerjisi Başkanı ile Rus yetkililerin İstanbul'da görüştüğünü dile getiren Çavuşoğlu, "İki ülkeyle de diyalogumuzu kesmediğimiz için bu tarz görüşmeler gerçekleşebiliyor. Bu konuda hem Rusya ile Ukrayna'nın hem de diğer ülkelerin güvenini kazandık. Arabuluculuğa devam edeceğiz. Bu şekilde adım adım barışa doğru gidebileceğimizi düşünüyorum. Tahıl anlaşması sorunsuz devam ediyor. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde uyguluyoruz.  Boğazlardan savaş gemileri geçemez. Hava sahamız da Rus uçaklarına kapalı." ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.