habernediyor.com

Cerrahpaşa'dan endişelendiren uyarı: Tekrar başa dönebiliriz!

SAĞLIK

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bir süre daha dikkat edeceğiz, tedbirleri gevşetirsek tekrar başa dönme ihtimali var. Hastalığın ikinci bir atak yapmasına müsaade etmememiz lazım, onun için de sosyal izolasyona uymalıyız." ifadelerini kullandı. 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Gönen, hastanelerinde ilk dönemde yoğunluk yaşandığını fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının 10 gündür plato çizdiğini ve stabilleşmenin görüldüğünü kaydederek, şunları aktardı:

"Hatta aşağı doğru evrildiğini görüyoruz. Servislerde ve yoğun bakımlarda ilk başlarda 220’lerde olan hasta sayısı 136’ya indi, bunların 24’ü yoğun bakımda. Şimdiye dek hekim, hemşire, asistan, güvenlik personeli, hasta bakıcı gibi toplam 77 personelimizde virüs tespit edildi, durumu ciddi olan yok. 12 bin testi de hastane bünyemizde yaptık."

"Tedbirlerin gevşemesi bile en az 2-3 ay sonra olur"

Sosyal izolasyonun devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gönen, şu ifadeleri kullandı:

"Hastalığın bilinen bir tedavisi ve aşısı yok. En erken 6 ay, bir yıl sonra olur. Onun için herkesin sosyal izolasyona uyması gerekir. 10 Mart öncesine dönmemiz o kadar kolay değil, o konuda kimsenin aceleci olmaması gerekir. Bir süre daha dikkat edeceğiz, tedbirleri gevşetirsek tekrar başa dönme ihtimali var. 10 Mart öncesine dönebilmenin yolu aşı ve tedavinin bulunması ile olur. Hastalığın ikinci bir atak yapmasına müsaade etmememiz lazım, onun için de sosyal izolasyona uymalıyız. Hastalık plato çiziyor, bunun aşağı inişe geçmesi lazım, sonlanması mümkün değil, daha aşağı gidip biraz tedbirlerin gevşemesi bile en az 2-3 ay sonra olur diye tahmin ediyorum."

"Orta yaş ve genç yaşlarda da müracaat eden hastalarımız var"

Prof. Dr. Gönen, salgının ilk günlerinde daha çok ileri yaştaki vakalar ile karşılaşıldığını fakat 65 yaş üstü vatandaşlar için uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından yaş ortalamasının düştüğünü belirterek, "Orta yaş ve genç yaşlarda da müracaat eden ve yatan hastalarımız var. Hastalarımızdan 52’si vefat etti. 30-40’lı yaşlarında hastalarımız da var, bunlardan da hayatını kaybeden ne yazık ki oldu." diye konuştu. 

"Bu stabillik devam ederse diğer ameliyatları da yapmaya başlayabiliriz"

Acil ameliyatlar hariç bütün ameliyatları ve poliklinikte acil olmayan randevuları ertelediklerini ifade eden Prof. Dr. Gönen, "Bu stabillik devam ederse yine biraz daha poliklinikteki hastalarımıza yavaş yavaş bakmaya, diğer ameliyatları da yapmaya başlayacağız gibi görünüyor. Ama buna da önümüzdeki hafta bilim kurulunda tekrar ele alıp, değerlendirdikten sonra karar vereceğiz." dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.