habernediyor.com

Bakan Koca, vakaların patladığı 10 ili açıkladı!

SAĞLIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının patlak verdiği 10 ili açıkladı. 

Hürriyet'ten Ahmet Hakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yeni tip koronavirüste (Covid-19) gelinen son duruma ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında ciddi bir artış yaşanmadığını, şu anda biraz daha kontrolün sağlandığını ifade etti. 

Koca, Güneydoğu Anadolu ile Orta Anadolu'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında artış yaşandığını, Ege'de ise artış olmadığını söyledi. 

"En fazla artış Ankara'da"

İzmir'de kısmi bir artışın mevcut olduğunu ancak durumun kontrol altına alındığını ifade eden Koca, son günlerde en fazla artışın başkent Ankara'da yaşandığını kaydetti. 

Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında artış yaşanan diğer illeri Kayseri, Mardin, Erzurum, Van, Konya, Urfa, Diyarbakır, Batman ve Ağrı olarak sıraladı.

Manisa ve Mersin'de de vakaların arttığını belirten Koca, söz konusu illerde durumun biraz daha kontrol altında olduğunu ifade etti. 

Koca, son günlerde Mardin, Batman, Gaziantep ve Şanlıurfa'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının düşüşe geçtiğini kaydederek, Diyarbakır ve Konya'da ise vakaların stabil hale geldiğini belirtti. 

"Asıl sebep düğünler"

Kurban Bayramı ile beraber hareketlilik artınca yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının da arttığına dikkat çeken Koca, söz konusu artışların temel sebebini "düğünler" olarak açıkladı. 

Koca, düğünlerde insanlar arasındaki temasın saatlerce devam ettiğini vurgulayarak, düğünlerin sınırlandırılmasına yönelik karar alındığını söyledi. 

"Bazı şehirlerde hastane problemi yaşandı"

Tüm hastalara hizmet sunan hastanelerdeki doluluk oranının yüzde 47 ve yoğun bakım servislerindeki doluluk oranının yüzde 60 olduğunu aktaran Koca, ventilatör doluluk oranının yüzde 30 olduğunu ifade etti. 

Koca, Gaziantep, Batman, Mardin ve Şanlıurfa gibi şehirlerde hastane probleminin yaşandığını belirterek, son bir haftada bu problemin çözüldüğünü aktardı.

Yalnızca Diyarbakır'da kısmen problem yaşandığını kaydeden Koca, bu şehirlere yoğun bakım takviyesi gerçekleştirildiğini belirtti. 

Koca, ciddi bir problem olmadığını ancak tedbir alınmaması halinde sorun yaşanabileceğini söyledi. 

"Maske ve mesafeye dikkat edilmesi şart"

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) çözülebilmesi için "tam izolasyon" uygulanması gerektiğini aktaran Koca, Türkiye dâhil hiçbir ülkenin bunu uygulamak istemediğini ifade etti. 

Koca, bu durumda sosyal mesafe ve maske kuralına uyulması gerektiğini, bu şekilde yüzde 90 oranında başarı elde edilebileceğini kaydetti. 

"Filyasyon ekiplerinin sayısı artırıldı"

Düğünlerin kısıtlandığını, kamuda esnek çalışma sistemine geçildiğini ve ikramlara son verildiğini belirten Koca, filyasyon ekiplerinin sayılarının artırıldığını, sahada görev yapan filyasyon ekibi sayısının 10 binden fazla olduğunu anlattı. 

Koca, sorunlu şehirde filyasyon ekiplerinin sayısının hızlı bir şekilde artırdıklarına dikkat çekerek, Konya'da 460 filyasyon ekibinin, Diyarbakır'da 370 filyasyon ekibinin, İzmir'de ise 350 filyasyon ekibinin sahada yer aldığını ifade etti.

"Ağır vaka sayıları arttı"

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) gücünü kaybetmediğine işaret eden Koca, ölümlerin ve ağır vaka sayılarının arttığını söyledi.

Koca, ağır vaka sayılarının azaltılması gerektiğini, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin temel amacının bu olduğunu kaydederek, hastalarının teşhisinin erken konulması için çaba harcandığını, hastanın durumuna bakılmaksızın ilaç tedavisi başlatıldığını ve ev izolasyonuna alındığını, daha sonra da filyasyon ekiplerinin temaslı kişileri bulmaya başladığını ifade etti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.