habernediyor.com

Zelenskiy, 3 şartını açıkladı! "NATO'dan vazgeçmeye hazırız"

GÜNDEM

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın güvenliği garanti edilmesi halinde NATO üyeliği talebinden vazgeçmek için hazır olduklarını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ateşkes sağlandığı, Rus ordusunun geri çekildiği ve ülkesinin güvenliğinin garanti edilmesi durumunda, NATO üyeliği talebinden vazgeçeceklerini duyurdu.

“NATO’dan vazgeçmeye hazırız”

Ukrayna televizyonlarındaki röportajında Zelenskiy, NATO konusunda Ukrayna ile ne yapılacağını henüz bilmeyen Batı, güvenliğini garanti altında tutmak isteyen Ukrayna ve NATO'nun daha çok genişlemesinden çekinen Rusya için bunun, bir uzlaşma olduğunu bildirdi.

Zelenskiy, ateşkes sağlanması, Rus askerlerinin geri çekilmesi ve Ukrayna'nın güvenliğinin garanti altına alınması şartıyla Ukrayna’nın, NATO üyeliğinden vazgeçeceğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme çağrısını tekrarlayan Zelenskiy, Putin ile görüşmediği sürecek Rusya'nın savaşı sonlandırıp sonlandırmayacağını anlamanın imkansız olduğunu söyledi.

Japon Parlamentosuna hitap etti

Öte yandan son olarak Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Japonya Parlamentosuna hitap etti ve "Rusya'ya yönelik baskı ve yaptırımların devam etmesini" istedi.

Çevrim içi olarak Japon Parlamentosuna hitap eden Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşının ardından Japon halkının Ukrayna'ya yönelik yardımlar için teşekkürlerini iletti.

Rusya’ya "Asya'da yaptırım uygulayan ilk devletin” Japonya olduğuna vurgu yapan Zelenskiy, "baskı ve yaptırımların sürmesini" istedi ve "baskıların, yeniden barışı sağlayabileceğine" ilişkin inancını iletti.

Ukrayna’da bulunan nükleer santrale saldıran Rus birliklerinin "nükleer atık bölgesini savaş bölgesine çevirdiğini" söyleyen Zelenskiy, Ukrayna üzerinde Rusya tarafından "kimyasal silah kullanmaya hazırlandığını" öne sürdü.

Zelenskiy, "hiç kimsenin Ukrayna'da güvende olmadığını" belirterek krize karşı hamlelerde "işlevsizliğine" vurgu yaptığı Birleşmiş Milletlerin reforme edilmesi gerektiğini aktardı.

Başbakan Fumio: “Yaptırımları genişleteceğiz”

Ukrayna Lideri Zelenskiy, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 40’a yakın benzer hitabın gerçekleştirildiği parlamentoya, çevrim içi olarak konuşan ilk yabancı devlet başkanı oldu.

Ukrayna liderinin konuşmasından sonra Japon milletvekilleri ayakta alkışladı. Burada açıklama yapan Danışman Meclisi Başkanı Akiko, "Rusya'nın saldırılarının affedilmeyeceğini" söyleyerek Ukrayna toplumuna yönelik desteğin her geçen arttığını dile getirdi.

Başbakan Fumio, 500’e yakın milletvekilinin katıldığı hitabın ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında, Ukrayna'ya yönelik yardımları artıracaklarını ve Rusya'ya yönelik yaptırımları ise genişleteceklerini açıkladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.