habernediyor.com

Vizesiz Avrupa için son 6 kriter!

GÜNDEM

AB'den vize muafiyeti için gerekli 72 kriterden 66'sını yerine getiren Türkiye, Meclis’in 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte geriye kalan 6 kriter için yeni bir atağa geçecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vize serbestisi sürecinde 72 kriterden yerine getirilmesi gereken 6 kriterle ilgili adımların atılmasına yönelik talimat verdi. Bu kriterleri ilgilendiren dosyaların çalışmalarına hız kazandırıldığı ve dosyaların önemli bölümünün teknik olarak Avrupa Birliği (AB) ile olumlu yönde müzakere edilebilecek düzeye getirildiği bildirildi. 

Yerine getirilmesi gereken 6 kriter şöyle:

Terörle mücadele mevzuatı

Protestolarda yüz kapayan maske kullananların terörle mücadele dâhilinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği, ifade özgürlüğü gibi hassas ve sıkıntılı başlıklarda her iki tarafın da gerekli esnekliği gösterecek aşamaya gelmesi bekleniyor. Fakat Ankara, AB’nin "Türkiye’nin coğrafi konumunun Lüksemburg gibi olmadığını da" anlamasını istiyor. AB’ye dünyada hiçbir ülkenin 3 terör örgütüyle aynı anda mücadele etmediği de detaylı bir şekilde aktarılacak. 

Europol

Özellikle ağır suçluların iadesi hususunda operasyonel iş birliği bu kriterin en önemli başlığı olarak yer alıyor. Ankara, bu konuda iş birliğine teknik olarak hazır olduğunu belirtiyor.

Avrupa Konseyi Bünyesinde Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) 

Batılı kaynaklar, Türkiye’nin bu konuda alt sıralara gerilemesi sebebiyle Avrupa Konseyi Bünyesinde Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu'nu (GRECO) en zorlanacağı başlıklardan biri olarak görüyor. Türkiye'nin bunun için yolsuzlukla mücadele kurumu oluşturması gerekiyor. Bu kurumun bir eylem planı olması ve takip edilmesi de gerekiyor. 

TBMM üyeleri için etik kurallar ve siyasi partilerin finansmanı ile ilgili değişiklik de gerekli görülüyor. Siyasilerin bu konuda net tutum takınıp karar almaları halinde teknik olarak hazırlıkta bir sorun olmayacağı ileri sürülüyor.

Suçluların iadesiyle ilgili adli işbirliği

Türkiye'nin, Kıbrıs Rum Kesimi’ni resmen tanımaması nedeniyle 'Kosova formülü' olarak adlandırılan yöntemin uygulamaya konulabileceği ve bunu AB’nin güçlü devletlerinin de destekleyeceği ifade ediliyor. Örneğin, Rum Kesimi ile bir suçlunun iadesinin gerekmesi durumunda bunun AB’nin bir başka ülkesi veya temsilcisi üzerinden yapılabileceği bildirilirken, geçmişte Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bu konuda Türkiye’ye yardımcı olunacağına ilişkin işaret vermesi vurgulanıyor. 

Kişisel verilerin korunması

Kişisel verilerin korunması başlığının, AB normlarına uygun hale getirilmesinde teknik olarak hazır olunulduğu belirtiliyor.

Geri kabul anlaşması

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının geri kabulünde sorun bulunmuyor. Bu başlıkta önemli olan üçüncü ülke vatandaşları. Türkiye'nin vize muafiyeti almaması nedeniyle bu anlaşmayı tüm boyutlarıyla işletmediği biliniyor. Türkiye vize muafiyetini aldığında bu anlaşma üçüncü ülkeler için de uygulanacak. 

Biyometrik pasaportlar da onaylandı 

Türkiye, AB'ye vize muafiyeti için gereken 72 kriterden 66’sını yerine getirmiş durumda. Cilt kapak renkleri, parmak izi ve çeşitli kişisel bilgileri dijital olarak içeren çipe sahip 'biyometrik pasaportlar' da AB tarafından onaylanmıştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.