habernediyor.com

Ukrayna'dan müzakere çağrılarına yanıt: "Masaya oturacağız"

GÜNDEM

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın işgalinin ardından müzakere konusunda Belarus’ta yapılacak olan görüşmeler yerine İstanbul, Bakü, Varşova veya Budapeşte’yi önerdi. Öte yandan Rusya ise Ukrayna'ya Belarus'taki müzakerelerde masaya oturması için 15.00'e kadar süre tanıdı. Görüşmeler sonunda Ukrayna'dan yapılan açıklamada müzakerelerin yakında başlaması için anlaşmanın sağlandığı kaydedildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “İşgalciler tarafından canlı olan her şey vuruluyor. Sivil yerleşim birimlerini, kreşleri, askeri nokta olmayan yerleşim yerlerini ve ambulansları vuruyorlar” şeklinde konuştu.

Zelenskiy, Rusya’nın süren saldırılarına dair açıklamalar yaptı.

"İşgalciler canlı olan her şeye savaş açtı"

“Dün gece çok acımasızcaydı” şeklinde konuşan Zelenskiy, “İşgalciler canlı her şeye karşı savaş açıyorlar ve buna ambulanslar da dahil” şeklinde konuştu.

Zelenskiy ifadelerinin devamında, “Sivil yerleşim yerlerini, kreşleri, ambulansları, askeri nokta olmayan yerleşim yerlerini imha ediyorlar” cümlelerini kurdu.

“Rusya’nın yapmış olduğu şey intikam almak”

Zelenskiy, sözlerine, “Rusya, şu anda intikam alıyor. Ukrayna’da yer alan şehirleri daha fazla bombalamaya çalışıyorlar. Kasti olarak insanların canını acıtmayı seçiyorlar. Rusya’nın Ukrayna’ya canice yönde davranışları ‘soykırım’ simgesi. Rusya’nın BMGK’daki oy hakkı yok edilmeli” şeklinde devam etti.

Rusya’nın müzakere teklifine dair de konuşma yapan Zelenskiy, “Ukrayna’ya Rusya Belarus’tan saldırmasaydı Minsk’teki görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna’ya saldırılmayan alanlarda görüşmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Müzakereler İstanbul’da olabilir”

Zelenskiy ayrıca Rusya ile müzakerelere dair ülkesine saldırıların gerçekleştirildiği Belarus yerine Varşova, İstanbul, Budapeşte veya Bakü’yü önerdi.

"Rusya'dan saat 15.00'e kadar yanıt çağrısı"

Rusya tarafından ise Ukrayna'ya Belarus'taki müzakerelerde masaya oturması için saat 15.00'e dek süre tanındı.

Ukrayna açıkladı: Rusya ile müzakere süreci başlayacak

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada müzakerelerin Rusya ile başlayacağı kaydedildi. Ukrayna heyetinin müzakereler, kalkış ve geri dönüş esnasında Belarus topraklarındaki bütün uçak, helikopter ve füzelerin yerde kalacağına ilişkin de Belarus'un sorumluluk üstlendiği kaydedildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.