habernediyor.com

Mısır polisi AA ofisini bastı: Biri Türk 4 kişi gözaltında!

GÜNDEM

Mısır polisi, Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisini bastı. Biri Türk vatandaşı 4 çalışanın gözaltına alındığı bildirildi. Bunun üzerine Mısır'ın Ankara'daki maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. 

Mısır polisi, Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine baskın gerçekleştirdi. Biri Türk vatandaşı 4 çalışan gözaltına alındı. Çalışanların bilinmeyen bir yere götürüldüğü ifade edildi. 

Mısır'ın Ankara'daki maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. 

Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin açıklama geldi.

Açıklamada, Anadolu Ajansı'nın Kahire Bürosu’na dün akşam Mısır güvenlik güçleri tarafından baskın gerçekleştirilmesi ve büro çalışanlarından bazılarının gerekçe sunulmadan gözaltına alınması "Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemi" olarak nitelendirildi.

"Mısır yönetiminin vahim durumunu gözler önüne serdi"

Olayın şiddetle kınandığı bildirilen açıklamada, "Anadolu Ajansı'na (AA) yönelik bu şiddet eylemi, Mısır’daki yönetimin sadece basın özgürlüğüne yönelik menfi yaklaşımını değil, demokrasi ve şeffaflık konularındaki vahim durumunu da bir kere daha gözler önüne sermiştir." denildi. 

"Batılı ülkelerin göz yummasının payı var"

Açıklamada, söz konusu baskında basın ve ifade özgürlüğü konusunda hassas görünen Batılı ülkelerin bu ülkedeki ihlâllere göz yummasının da payı olduğuna dikkat çekilerek, "Mısır makamlarından, Anadolu Ajansı Kahire Bürosu’nun gözaltına alınan ve biri vatandaşımız olan çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı. 

Fahrettin Altun: Aczin göstergesi!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Darbeci zihniyetlerin özgür haber alma ve ifade özgürlüğüne karşı nasıl bir korku içerisinde bulunduğunu gösteren bu haksız tutuklamaların bir an önce son bulmasını istiyoruz. Türkiye'nin bölgede artan barışçıl etkinliği ve özellikle son günlerde Doğu Akdeniz ile Libya bağlamında elde ettiği kazanımlara karşılık olarak Mısır'ın darbeci yönetiminin Anadolu Ajansı çalışanlarına yönelik bu düşmanca girişimi, nasıl bir acziyet içerisinde olduklarının da göstergesidir. Türkiye'nin gerek bölgesinde, gerekse dünyada barış, huzur ve istikrar için her türlü çabanın içerisinde olduğu bugünlerde, Türk basınına yönelik bu haksız tavrın son derece manidar olduğunu düşünüyor ve uluslararası camiayı bu olayı kınamaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Kalın ve Varank, AA Yönetim Kurulu Başkanı Kazancı'yı aradı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kahire'deki AA ofisinin Mısır polisi tarafından baskına uğramasının ardından AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'yı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Sözcü Kalın'ın ardından Kazancı'yı arayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kazancı'ya geçmiş olsun dileklerini iletti. Varank aynı zamanda Kazancı'dan son durumla ilgili bilgi aldı.

AK Parti Sözcüsü Çelik de açıklama yaptı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de AA'nın Kahire ofisinin baskınına dair Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Çelik, "Mısır rejiminin Anadolu Ajansı Kahire Bürosu’na düzenlediği baskını ve yapılan baskında çalışanların gözaltına alınmasını şiddetle kınıyoruz. Bu durum Mısır'da gelinen durumun vehametini göstermektedir. Mısır yönetiminin attığı bu adım basın özgürlüğünü ve insan haklarını açıkça ihlal etmektedir. Gazetecilik görevi yapan, Anadolu Ajansı mensupları derhal serbest bırakılmalıdır. Anadolu Ajansının basın ilkeleri çerçevesinde icra ettiği objektif yayınların, bugüne kadar haksız ve hukuksuz uygulamaların arkasındaki çeşitli odakları rahatsız ettiğine şahit olmuştuk. Benzer bir duruma Mısır'da şahit oluyoruz. Mısır yetkilileri, dünya ajansları içinde en güçlü seslerden olan Anadolu Ajansı'ndan ve çalışanlarından özür dilemeli, provokatif adımlardan uzak durmalıdır" şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.