habernediyor.com

Miçotakis vitesi önce R'ye çekti, sonra 5'e yükseltti!

GÜNDEM

Son zamanlarda Atina yönetiminden gelen tehditlerin aksine daha ılımlı bir dil kullanan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Atina'nın "deniz yetki alanlarının sınırlandırılması" konusunda Ankara ile diyaloğa her zaman açık oldukları mesajını verdi. Epeyce ılımlı giden Miçotakis, konuşmasının sonunda "olası tepkileri" engellemek için Türkiye'yi tehdit etti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın başkenti Atina’da gerçekleştirilen "Delfon 20 Ekonomik Forum"da son zamanlarda büyük gerilim yaşadıkları Türkiye'ye sıcak mesaj gönderdi.

Türk-Yunan ilişkilerine değinen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile ilişkilerin "zor" olduğunu fakat Türkiye ile Yunanistan'ın aralarındaki farklılıkları çözmek için konuşabileceklerini dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, farklılıklara diyalog aracılığı ile çözüm bulunamaması durumunda Türkiye ve Yunanistan'ın anlaşarak Uluslararası Mahkemeye gidebileceklerini belirtti.

Yunanistan'ın, "deniz yetki alanlarının belirlenmesi" hususunda Türkiye ile her zaman diyaloğa açık olduğunun altını çizen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Dürüstçe konuşabiliriz." dedi.

"Deniz yetki alanlarının belirlenmesi" üzerinde Türkiye ile Yunanistan'ın anlaşamadıklarını kabul etmesi durumunda yine karşılıklı anlaşarak Lahey'e (Uluslararası Mahkeme) götürülebileceğini söyleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Lahey'e götürmenin her zaman bir yolunun olduğunu ancak uluslararası hukuka saygı gösterilerek neticenin her iki tarafca kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Gambot diplomasisinin zamanı olmadığını" söyleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "bu gibi anlayışların başka yüzyıllara ait olduğunu" dile getirdi.

Avrupa'ya "Bizi destekleyin" mesajı verdi

Türkiye’nin, "deniz yetki alanlarının sınırlandırılması" hususunda Libya ile imzaladığı anlaşmalara işaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmalar geçersizdir. Yunanistan ile İtalya arasında önceki gün imzaladığımız anlaşma (İyon Denizi’nde Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması) ise geçerlidir." iddiasında bulundu. 

"Korkak" demesinler diye sıcak mesajlarını "tehdide" bağladı

Haftalardır Türkiye'ye karşı tehdit dilin kullanıldığı Yunanistan'da son dönemlerde yapılan tek sıcak konuşma olan Yunan Başbakan'ın konuşmasının sonu da, belki de "korkak" denileceği kaygısıyla "tehdide" bağlandı.

Türkiye'nin egemenlik haklarını ihlale teşebbüs etmesi durumunda sadece Yunanistan’dan değil "Avrupa’dan da karşılık göreceğini" söyleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bunun istediği bir yol olmadığını fakat böyle bir şey olursa bunun "ciddi sonuçlarının olacağının" herkes tarafından bilinmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'yi tehdit eden Yunanlar

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'ten önce Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros son günlerde Türkiye'yi peş peşe tehdit eden isimlerdi.

Türkiye'ye ilk tehdit Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos'tan gelmişti. Türkiye'nin son zamanlarda hayli agresif hareket ettiğini iddia eden Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Yunanistan'ın genel anlamda saldırganlık eğilimi gösteren bu tür davranışlarla tek başa çıkma yönteminin, bir yandan kendi diplomatik silahını kullanmak olduğunu, diğer yandan da Silahlı Kuvvetleri'nin caydırıcı gücünü artırmak olduğunu söyleyerek askeri güç tehdidinde bulunmuştu.

Doğu Akdeniz'de yükselen tansiyon sonrası her türlü sonuca karşı hazırlıklı oldukları tehdidinde bulunan Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas da, "Türkiye'den korkmuyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ise Doğu Akdeniz ile ilgili olarak "Yunan askerleri Türklerin yolunu kesecek." diyerek askerî tehditte bulunmuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.