habernediyor.com

İtalyan deprem uzmanı: Anadolu yarımadası 3 metre hareket etti

GÜNDEM

Deprem konusunda İtalya'nın otorite kabul edilen kurumu INGV'nin başkanı olan Carlo Doglioni, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlere ilişkin ülkesinin yerel basınına konuştu. Türkiye'yi boydan boya geçen iki fay hattından birinin hareket ettiğini kaydeden Doglioni, "Anadolu yarımadasının batıya doğru 3 metre kaydığı düşünülüyor. Uydu verileri gelince net konuşabileceğiz." dedi.

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı. Yabancı basın, meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremleri manşetlerne taşıdı. Yabancı yer bilimi uzmanları da depremin nasıl gerçekleştiğine dair açıklamalar yaptı.

Depremlere ilişkin bir yorum da İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Başkanı Carlo Doglioni'den geldi. İtalya'nın deprem konusundaki yetkili kurumu INGV'nin başkanı olan Carlo Doglioni, ülkesindeki yerel basına konuştu. Doglioni, merkez üssü Kahramanmaraş olan büyük depremler hakkında açıklamalar yaptı.

"Türkiye'yi boydan boya geçen iki fay hattından biri hareket etti"

Deprem nedeniyle Anadolu yarımadasını batıya doğru 3 metre kaydığını belirten Doglioni, "Depremlerin yaşandığı nokta son derece ilginç. Afrika, Arap ve Doğu Anadolu levhalarının buluştuğu noktada meydana gelmiş. Türkiye'yi boydan boya geçen iki fay hattı var. Depremde birisi hareket etti. Bu hat, Ölü Deniz fayı ile birlikte bölgedeki en aktif faylardan biri. Ölü Deniz fayı da Suriye, Lübnan ve İsrail'den geçiyor." ifadelerini kullandı.

"Uydu verileri gelince kesin konuşacağız"

Deprem nedeniyle fay hattında zeminin hareket ettiğini kaydeden Doglioni, "En çok hareket yaşandığı yerde 3 metrelik bir kaymanın gerçekleştiği düşünülüyor. İlk tahminler bu yönde fakat kesin konuşabilmek için uydu verilerini beklemek gerekiyor. Türkiye'deki depremler basit depremler değil, çok büyükler. İtalya'da 2016'da Amatrice depremi yaşanmıştı, en az 300 kişi ölmüştü. Kahramanmaraş'taki depremler bin kat daha güçlü." dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.