habernediyor.com

Ayasofya Camii’ne 1 senede 3 milyon ziyaretçi geldi

GÜNDEM

Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasının ilk senesinde ziyaretçi sayısı 3 milyonu geçti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 87 yılın ardından müze statüsünden 24 Temmuz tarihinde cami statüsüne geçmiş ve tekrar ibadete açılmıştı. O tarihin üzerinden 1 sene geçti.

Müslüman aleminin dört gözle beklediği kararın ardından cami ziyaretçilerle dolup taştı.

Milyonlar akın etti

Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasının birinci senesinde 3 milyonu aşkın kişinin ağırlandığı ifade edilirken, koronavirüs salgınının olumsuz şartlarının sona ermesi sonrası bu sayının daha da artış göstereceği ifade edildi.

Ayasofya’ya yoğun bir alaka var

Tekrar açılış sonrası vatandaşların yoğun bir şekilde camiye ilgi gösterdiğini ifade eden Yavuz, “Korona salgınından dolayı belirlenmiş olan kurallarla camide görevlilerin yönlendirmesiyle birlikte camiyi vatandaşlar sorunsuzca ziyaret etti.” şeklinde konuştu.

Bu caminin İstanbul’un ve Türkiye’nin İslam yurdu mührünü taşıdığına dikkat çekip, tüm insanlığın önemli mabetlerinden ve mekanlarından olduğunu söyledi.

‘Pandemi kuralları çerçevesinde ziyaretler yapıldı’

Yavuz, Ayasofya’nın tüm insanlığın ortak değeri olduğunu söyleyerek sözlerin şöyle sürdürdü:

“Bu topraklar için ifade etmiş olduğu anlam oldukça fazla. Taşımış olduğu değer insanların buraya gelmesine sebep oluyor. Ayasofya Camii’nin açılışının ilk senesinde yoğun bir ilgi vardı. Açılışın ilk günü itibarıyla camiye ulusal ve uluslararası ziyaretler yapıldı. Bu ziyaretlerde bir sorun meydana gelmedi. Salgın şartları altında ziyaretçiler camide çok fazla yoğunluk oluşmasın diye bir grup ziyaretini bitirmesi sonrası diğer grup içeriye alındı. Pandemi kurallarına camide vatandaşlarımız da uyum sağladı.”

Tüm hafta yoğunluk vardı

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifine hafta içinde günde 5 bin, hafta sonunda ise günde 12 bin ziyaretçi geldi. Ayasofya Camii’nin açılışının ilk senesinde 3 milyonun üstünde ziyaretçiyi ağırladı. Salgının olumsuz şartlarının bitmesi sonrası bu sayı daha da artış gösterecektir.”

Binlerce kişi beraber saf tuttu

Pandemi zamanında namaz vakitlerinde özellikle vatandaşların camiye ilgisinin yoğun olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Sabah namazında ortalama 170-200, öğle ve ikindide 1200-1500, Akşam 750-800, yatsıda ise ortalama 500 kişi oluyor. Ayasofya cuma, cumartesi ve pazar ise bütünüyle doldu.” dedi.

Yavuz, ilim ve irfan yuvası camide ibadete açılması sonrası tefsir ve Buhari derslerinin de verildiğini kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.