habernediyor.com

Akar'dan İsveçli mevkidaşına: Türkiye ziyareti iptal, gelmeyin!

GÜNDEM

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 23 ülkenin savunma bakanının bir araya geldiği Almanya'daki toplantıya katıldı. Ukrayna ve Rusya savaş gemilerine boğazdan geçiş izni verilmediğini kaydeden Akar, Montrö'nün kayıtsız şartsız şekilde uygulandığını bildirdi. İsveç polisinin Kuran-ı Kerim yakma izni vermesi hakkında da konuşan Bakan Akar, "Toplantıda İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'a tepkimizi ilettim. 27 Ocak'ta Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal ettik." dedi.

Almanya'daki Ramstein Hava Üssü’nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı'na katılan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. AB ve NATO üyelerinin yanı sıra diğer bazı ülkelerin savunma bakanlarıyla bir araya geldiklerini kaydeden Akar, "23 savunma bakanının katılımıyla toplandık. Ukrayna'nın bağımsızlığına saygılı olduğumuzu ve Rusya'nın ilhak kararını tanımadığımızı yineledik. Bu trajesiye acilen son verilmeli." dedi.

"Montrö sayesinde bölgede istikrar var"

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna-Rusya savaşının ilk günlerinden bu yana Montrö'nün uygulandığını hatırlatan Akar, "İki tarafın savaş gemilerine de boğazları kapattık. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan beri uygulanan bu politika, bölgedeki istikrar için oldukça önemli. Öte yandan tahıl anlaşması ve esir değişimi konusunda da önemli bir rol üstlendik. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de toplantıda bizim oynadığımız kritik rolden bahsetti." ifadelerini kullandı.

"İsveç, ev ödevini yapmalı"

Bakan Akar'ın gündemindeki konulardan biri de İsveç polisinin, aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın cumartesi günü Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında yapmayı planladığı Kuran-ı Kerim yakma protestosuna izin vermesi oldu. Terör örgütü yandaşlarının, önceki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir figürü yakmasının ardından şimdi de Kuran-ı Kerim yakma izninin çıktığını hatırlatan Akar, "İsveç, Madrid’de imzalanan üçlü memorandum çerçevesinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeli." dedi.

"Ziyareti iptal ettiğimizi bildirdim"

NATO'nun "açık kapı" politikasının her zaman destekçisi olduklarını vurgulayan Bakan Akar, "Buna karşılık İsveç'teki son durum, kabul edilemez. Bunun karşılığı verilmeli. Toplantıya katılan İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'a tepkimizi anlattım. İsveç'te yaşanan olaylara ilişkin hükümetin hiçbir tedbir almadığını gördük. Dolayısıyla şu noktada Jonson’un 27 Ocak'ta yapacağı Türkiye ziyareti anlamsız hale geldi. Ziyareti iptal ettiğimizi bildirdim." değerlendirmesinde bulundu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.