habernediyor.com

Maymun çiçeği virüsü Avrupa'da ilk kez can aldı!

DÜNYA

Maymun çiçeği virüsü nedeniyle Avrupa'da meydana gelen ilk ölüm vakasının İspanya'da gerçekleştiği kaydedildi. Ülkede 4 bin 298 vakanın tespit edildiğini duyuran İspanya Sağlık Bakanlığı, 120 kişinin çeşitli hastanelerde tedavi altına alındığını bildirdi. Peki maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor, hastalığın belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

Son aylarda Türkiye dâhil birçok ülkede görülen maymun çiçeği vakaları, dünya genelinde paniğe neden oluyor. Avrupa'da da birçok ülkede maymun çiçeği tespit edilmiş ancak şimdiye kadar ölümlü bir vakaya rastlanmamıştı. Maymun çiçeği nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiğini duyuran İspanya Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde şimdiye kadar 4 bin 298 vakanın tespit edildiğini bildirdi.

120 kişi hastanelerde tedavi altında

Tedaviye rağmen kurtarılamayan İspanya'daki hasta, maymun çiçeği virüsü nedeniyle Avrupa'da meydana gelen ilk ölüm vakası olarak kayıtlara geçmiş oldu. En fazla maymun çiçeği vakasının görüldüğü ülke olan İspanya, salgının büyümemesi için alarma geçti. 120 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı hatırlatıldı.

Vakaların yüzde 70'i Avrupa'da!

Maymun çiçeği ile ilgili uyarılarını 23 Temmuz'da güncelleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), acil durum ilanında bulunmuştu. Maymun çiçeği virüsünün şimdiye kadar 78 ülkede tespit edildiği, bu vakaların en az yüzde 70'inin Avrupa'da olduğu belirtildi. Dünya genelinde doğrulanmış en az 18 bin vakanın bulunduğu kaydedildi. Vakaların yüzde 25'inin Amerika kıtasında tespit edildiği aktarıldı.

Virüs nasıl bulaşıyor?

Maymun çiçeği hakkında bilgiler veren sağlık uzmanları, "Çiçek hastalığında kullanılan aşı, maymun çiçeğinde de işe yarıyor. Yapılan araştırmalar bu virüsün, çiçek hastalığına kıyasla daha az bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Enfekte kişilerle yakın temas sonrası bulaşan maymun çiçeği virüsü, plasenta yoluyla anneden bebeğe de geçebiliyor. Açık yaralardan da vücuda giren virüs, enfekte kişilerin kullandığı eşyalar üzerinden de başka bir insana bulaşabiliyor." ifadelerini kullanıyor.

Hastalığın belirtileri

Edinilen bilgilere göre maymun çiçeği virüsünün başlıca belirtilerinin, baş ağrısıyla birlikte seyreden yüksek ateş ve kas ağrıları olduğu kaydedildi. Hastaların lenf düğümlerinin şiştiğini ve genel bir yorgunluk halinin hissedildiğini belirten uzmanlar, belirtilerin iki hafta ila bir ay arasında sürdüğünü ifade ediyor. Virüsün bir hayvan ısırığı nedeniyle de bulaşabileceği belirtiliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.