habernediyor.com

10 yıl sonra Büyük Britanya olmayacak!

DÜNYA

Ipsos MORI'nin yaptığı bir ankete göre, Büyük Britanya vatandaşlarının yarısı 10 yıl sonra Büyük Britanya'nın yok olacağına inanıyor.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Büyük Britanya, 10 yıl sonra yok mu olacak? Ülkenin vatandaşlarının yarısı, Ipsos MORI'nin anketine göre bu yönde fikir belirtti. 

2016 yılında yapılan Brexit referandumunda İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan çıkan sonuç Avrupa Birliği'nde (AB) kalmaya yönelik olmasına rağmen Galler ve ülke nüfusunun büyük kısmını oluşturan İngiltere'den çıkan AB'den ayrılma kararı, bütün Büyük Britanya'nın AB'den ayrılması için görüşmelerin başlamasına sebep olmuştu.

İskoçlar 2014'te "devam" demişti

Büyük Britanyalılara göre Brexit referandumunda görülen keskin ayrılık sonucunda İskoçya'da bağımsızlık ve Kuzey İrlanda'da adanın diğer kısmını oluşturan İrlanda Cumhuriyeti'yle birleşme için yükselen bir talep var. 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda İskoçlar, %45'e karşı %55 oyla Büyük Britanya'ya bağlı kalmaya karar vermişti; ancak Nicola Sturgeon'un liderlik ettiği İskoç Ulusal Partisi (SNP), yeni bir bağımsızlık referandumunun düzenlenmesi için çeşitli adımlar atıyor.

Ülkenin yarısı "10 yıl sonra Büyük Britanya olmayacak" diyor!

Ipsos MORI'nin anketine göre 10 yıl sonra Büyük Britanya'nın var olmayacağını düşünenler 2014 yılında %43 iken 2019 yılında %50'ye yükseldi. Büyük Britanya'nın var olmaya devam edeceğini ama şu anki haliyle olmayacağını düşünenler 2014 yılında %45 iken 2019 sonuçlarında %29'a düştü.

Daha kısa bir zaman dilimi olarak 5 yıl sonra Büyük Britanya'nın var olmayacağını düşünenler ise %44 iken var olacağı kanısında olanlar %48 olarak hesaplandı.

"İskoç referandumuna rağmen 2014'te sonuçlar daha farklıydı"

Ipsos MORI İskoçya'nın direktörlüğünü yapan Emily Gray, "Britanya halkı 2014'e göre ülke hakkında beklentileri konusunda çok daha ayrışmış fikirlere sahip; 2014 yılında yaptığımız ankette İskoçya'nın bağımsızlık referandumuna sadece 3 ay olmasına ve Britanya'nın geleceği yoğun bir tartışma olmasına rağmen daha farklı bir sonuç çıkmıştı" diye konuştu.

Gray, "İskoçya'nın seçimlerinde bağımsızlık tartışmalarının önemli bir fay hattı olduğunu düşünürsek, İskoçya'nın Britanya'yla birikteliğini umanlar bu sonuçlar yüzünden endişeye kapılırken bağımsızlık üzerinden bir seçim kampanyası yürütenler ise bu akımın 2021'e kadar devam etmesini umacak" diyerek İskoçya'da yaklaşan seçimler hakkında bir yorumda bulundu.

Ipsos MORI, 25-28 Ekim arasında Britanya çapında 18 yaş üstü binbir kişiyle görüşme yaptı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.