habernediyor.com

Soğuk evre sona erdi, 2023'te El Nino etkili olacak

BİLİM-TEKNOLOJİ

Yeditepe Üniversitesi'nden gelen açıklamada Meteoroloji Genel Müdürlüğü, NASA ve İngiltere Meteoroloji Ofisi'nin uyarılarına yer verildi. Tahminlere göre son 3 yıldır peş peşe etkili olan ve soğuk evre olarak tanımlanan "La Nina" sona erdi. 2023'te "sıcak evre" olan El Nino'un etkisini göstermesi bekleniyor.

İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı etkilere dair Yeditepe Üniversitesi'nden açıklama geldi. Yapılan değerlendirmelere göre "La Nina" adı verilen soğuk evre sona erdi, 2023'te sıcak evre olan "El Nino" etkisini gösterecek.

Bengi Korgavuş: "Yağışlar azaldı, sıcaklık arttı"

Dr. Öğr. Üyesi Bengi Korgavuş, "Küresel ısınmanın etkilediği ülkelerden biriyiz. 2022 kurak geçti. Meteorolojinin 2022'ye ilişkin raporuna göre ortalama sıcaklık 14,5 santigrat derece olarak ölçüldü. Bu da Türkiye'de kaydedilen en sıcak 7. yıl anlamına geliyor. 2021'e kıyasla yağışlarda yüzde 4'lük azalma kaydedildi. Son 20 yılda Türkiye'de sıra dışı hava olaylarında patlama yaşandı. Türkiye'de geçen yıl kaydedilen sıra dışı hava olayı sayısı 1.030 oldu." dedi.

İngiltere Meteoroloji Ofisi: "Bu yıl sıcak evreye geçilecek"

Korgavuş, "NASA'nın yaptığı araştırmalara göre yaşadığımız son 9 yıl, 1880'li yıllardan bu yana yaşanan en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti. 2022 yılında gezegendeki ortalama sıcaklık, önceki yüzyıla kıyasla 1,11 derece daha fazlaydı. Kara alanlarındaki sıcak günlerin devam etmesi bekleniyor. NASA, 2022'de serinletici etki yaratan La Nina yılının yaşandığını bildirdi. Son 3 yıldır La Nina etkili oluyor. İngiltere Meteoroloji Ofisi, La Nina'nın sona erdiğini ve 2023'te sıcak evre olarak kabul edilen El Nino'nun etkisine girileceğini bildiriyor. 2023'ün bu nedenle kaydedilen en sıcak yıl olabileceği düşünülüyor." ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.