habernediyor.com

İngiltere TB2 alacak, Almanya bin pişman!

BİLİM-TEKNOLOJİ

Karabağ'da savaşın seyrini değiştirerek Ermenistan'a ağır hezimeti tattıran Türk İHA ve SİHA'lar, Avrupa'nın adeta başını döndürdü. Almanya TB2'den vazgeçtiği için pişmanlık yaşarken, İngiltere'nin Savunma Bakanı, TB" için "Çığır açtı" dedi ve Türk SİHA'larından almak istediklerini bildirdi.

Türkiye'nin ürettiği insansız hava aracı (İHA) ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) teknolojisi, Avrupa'da adeta başını döndürdü. Libya'da Hafter'e kan kusturan, Dağlık Karabağ'da da savaşın seyrini Azerbaycan lehine değiştirerek zaferle sonuçlandıran “Bayraktar TB2” SİHA'lardan satın alma planı yapan İngiltere harekete geçti.

Yakın zamanda SİHA alımı planlayan İngiltere, ABD'nin Protector'unu hem hantal hem de çok pahalı buluyor. Oysa ki Bayraktar TB2'ler her küçük, hem hızlı, hem seri, hem atik hem de düşük maliyetli.

İngiliz Savunma Bakanı: Çığır açan silah!

Türkiye'ye bir dönem silah satan hatta geri kalmış silahlarını yüksek fiyata veren büyük ülkeler, şimdilerde silah almak için sıraya girmiş durumda.

Alman basını, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın Türk SİHA'ları ile ilgili "Çığır açan silah" şeklindeki açıklamalarını ön plana çıkararak Alman hükümetine mesaj verdi.

Haberlerde Bayraktar TB2'nin Dağlık Karabağ'da kullanıldığı ve savaşın sonucunu değiştirdiği, bundan sonra da savaşların sonuçlarını SİHA'ların belirleyeceği belirtilerek, TB2'lerin avantajı "küçük, kolay kullanıma sahip, az masraflı" olarak açıklandı.

Savaş sonuçlarını SİHA'lar belirliyor

Batılı uzmanlar ise Bayraktar TB2 SİHA'ları yorumlarken, “Dağlık Karabağ savaşı, SİHA'ların sonucunu etkilediği ilk savaş” diyor ve İsrail'in İHA’larının çatışmalarda saatlerce operasyon bölgesi üzerinde keşif yapması gerektiğine ve yaşattığı zaman kaybına dikkat çekiyor.

Almanya karıştı

Baykar Makine tarafından üretilen SİHA ve İHA'ların, son derece etkin kullanılması, Almanya'da hem kafaları karıştırdı hem de Almanya'yı karıştırdı.

Daha önce SİHA üretimine ara veren Almanya, Bayraktar TB2'nin etkisini görünce SİHA üretimine odaklandı ve neden Bayraktar TB2'lerden almadıklarını sorgulamaya başladı.

Tüm cephelerde başarı kaydetti

Türkiye 2015 yılından bu tarafa İHA’larda silah teknolojisi kullanıyor. SİHA'ları ilk olarak Suriye'de PKK'ya, ardından Hafter ve destekçilerine karşı Libya'da kullanan Türkiye, son derece başarılı sonuçlar elde etti.

Türk SİHA'larının yüzlerce tankı, zırhlı aracı ve hava savunma sistemlerini yerle bir ettiğinin kayıtları dünya tarafından izlendi. İngiltere şimdi hem performans hem maliyet hesabı yapıyor. İngiltere'ye göre Bayraktar TB2'lerin tanesini Türkiye'den 1,6 milyon avrodan almak mümkün. Oysa ki hantal yapıdaki ABD Protector'lar için bunun 10 katını ödemesi gerekiyor. Yani ABD SİHA'ları satın almak hayli anlamsız.

İngiltere'ye göre TB2'nin tek dezavantajı "uydu kontrolü" olmaması. TB2, uydu kontrolü olmadığından 150 kilometre gibi kısa menzilde uçabiliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.