habernediyor.com

Black Mirror’daki otonom arılar gerçek oluyor! Bilim insanlarından yeni teknoloji!

BİLİM-TEKNOLOJİ

Sinek beyinlerini hackleyen ABD’li bilim insanları, bu sineklerin beyinlerini uzaktan kontrol edebilecek bir teknoloji geliştirdi. Araştırmayı yapan bilim ekibinin başı olan Doçent Jacob Robinson, söz konusu teknolojinin hücreleri tam anlamıyla aktive etme yeteneğinin beyni araştırmada, bozuklukları tedavi etmeye ve beyin iletişim teknolojisini geliştirmede yardımcı olacağını düşündüklerini ifade etti.

ABD'deki yeni bir çalışmada, sinek beyinlerini 'hack'leyen araştırmacılar, sinekleri uzaktan kontrol etmeyi başardı.

Sinekler uzaktan kontrol edilebilecek

Ülkedeki üst düzey bilim insanlarından oluşan bir çalışma ekibi, bir sinek beynindeki nöronların bir saniyeden kısa sürede kontrol edilmesine imkan tanıyan bir kablosuz teknoloji geliştirildiğini duyurdu.

Projede görev alan araştırmacılar arasında Rice Üniversitesi'nden Jacob Robinson ve ekibi, kablosuz olarak sinek beyinlerini hacklemek için bir yöntem tasarladı.

Araştırma ekibi, ısı kullanılarak sineklerin nöron hücrelerinde aktive edilebilen bir iyon kanalını işaret etmek amacıyla genetik mühendisliğini kullandı. İyon kanalı etkinleştirildiği zaman sinekler, çiftleşmenin bir parçası olarak kanatlarını açtılar.

İstedikleri zaman kanalı etkinleştirmek isteyen araştırmacılar, sineklere bir manyetik alanla ısıtılabilecek nanoparçacıklar enjekte etmeye başladılar.

Daha sonra genetiği değiştirilmiş sineklere, bir elektromıknatıs ve hareketlerinin yakalanması için bir kamera olan bir muhafaza parçasının yerleştirildiği kaydedildi.

Elektromıknatısı etkinleştiren araştırmacılar, elektrik alanı, nöronları harekete geçiren parçacıkları ısıttı ve sineklerin kanatlarını açmasını sağladı.

Deneylerden kaydedilen videoyu araştıran bilim insanları, elektromıknatısın aktivasyonu ile kanatların yayılması arasındaki zamanın, yarım saniyeden az olduğunu belirledi.

Araştırmanın başında yer alan Jacob Robinson, "Genetik mühendisliği, elektrik mühendisliği ve nanoteknoloji uzmanlarının katkısıyla bütün parçaları bir araya getirebildik ve bu düşüncenin işe yaradığını ispat ettik" sözlerini kullandı.

Ne işe yarayacak?

Robinson, geliştirilmiş olan bu teknolojinin, tam olarak hücreleri aktive etme kabiliyetinin beyni incelemede, bozuklukları tedavi etmeye ve beyin iletişim teknolojisi geliştirmede katkısı olacağını düşündüklerini ifade etti.

Jacob Robinson, "Beynin doğal hassasiyetine ulaşmak amacıyla saniyenin yüzde birine kadar bir cevap almamız lazım” derken, “Bu çalışmanın uzun süreli hedefi, insanlarda terapötik amaçlarla, beynin belirli bölgelerini ameliyat etmek durumunda kalmadan aktive etmek için metotlar oluşturmaktır" şeklinde açıklama yaptı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.