habernediyor.com

AB mahkemesinden ‘Google’ kararı

BİLİM-TEKNOLOJİ

AB (Avrupa Birliği) mahkemesi, Google'ın kullanıcıların doğru olmadığını kanıtladığı tüm verileri arama sonuçlarından kaldırması gerektiği yönünde karar verdi.

Merkezi Lüksemburg'da yer alan, Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olarak bilinen Avrupa Adalet Divanı, doğru olmadığı öne sürülen içeriklerin kaldırılması hususunda Google'a karşı açılan davada kararını açıklandı. 

Bahse konu kararda, "Google, içerikte yer alan bilgilerin kaldırılmasını isteyen şahsın bu tarz bilgilerin açıkça doğru olmadığını kanıtlaması halinde kaldırmalıdır." denildi. 

Avrupa Adalet Divanı, bir kullanıcının doğu olmayan içeriği kanıtlamak adına hususa ilişkin yargı kararı sunmasına gerek olmadığına, makul kanıtların yeterli sayılacağına hükmetti.



Dava hakkında

Bir yatırım firmasının iki yöneticisi, Google'dan kendilerine ilişkin gerçekleştirilen aramalarda firmalarının yatırım modelini eleştiren birtakım makalelere erişim sağlayan arama sonuçlarını gerçek dışı iddialar oldukları gerekçesiyle kaldırmasını talep etti.

Bu şahıslar Google görsel aramasında isimleri girilince çıkan ufak görsellerin de kaldırılmasını istedi. Google, bahse konu makalede yer verilen bilgilerin yanlış olup olmadığını bilmediği gerekçesiyle mevzubahis fotoğraf ve yazılara dair talebi kabul etmedi.

Bu hususta Almanya'da hukuki süreç başladı. 

Alman Federal Mahkemesi, söz konusu dosyayı Avrupa Birliği'nin veri koruma ve unutulma hakkı kuralları kapsamında değerlendirilmesi için Avrupa Adalet Divanı'na iletti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.