Zorunlu kış lastiği uygulaması için tarih!

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta uygulamaya girecek. Uygulama sivil araçlar için geçerli değil ancak bir uyarı niteliğinde...

YAŞAM 13.11.2019, 11:20
Zorunlu kış lastiği uygulaması için tarih!

Şehirler arası yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlıyor. Ticari araçlar için zorunluluk olan 1 Aralık aynı zamanda sivil araçlar için emniyet açısından uyarı özelliği taşıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, Karayolları Trafik Kanunu gereği eşya ve yolcu taşımalarında kullanılan araçların kışlık lastik takmaları, şehirlerin iklim ve hava şartlarına göre senenin belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Kanunla verilen yetki, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından valiliklere de devredilebiliyor.

Araçların denetimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından sağlanıyor.

625 TL cezası var

Kışlık lastik takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlıyor ve 1 Nisan 2020'ye kadar devam ediyor. Zorunlu olan kış lastiği uygulamasına uymayan araçların sürücülerine 625 lira ceza kesilecek.

Zorunlu olan kış lastiği uygulamasına uymayan araçların sürücülerine kesilecek ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2020 itibarıyla güncellenecek.

Kış lastiği "hususi" değil, "ticari" araçlarda zorunlu ama...

Yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması uyarısında bulunuluyor.

Kış lastiği uygulamasıyla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyet yaşaması önlenmeye çalışılıyor.

Kışlık lastikler, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor. Yaz lastikleri ise 7 derecenin altında yol kavrama kabiliyetini yitirmeye, daha düşük derecelerde ise yol tutuşunu tamamen kaybetmeye başlıyor.

Lastik ömrüne dikkat

MASFED (Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu) Başkanı Aydın Erkoç, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine, trafiğin daha güvenli seyredebilmesi, olası trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için lastik değişimi kadar, alınan lastiğe de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

MASFED Başkanı Aydın Erkoç, bir araçta trafik kazasına neden olan unsurların başında lastiğin geldiğine ifade ederek, araçta kullanılan lastiklerin de mevsime uygun olması gerektiğinin altını çizdi.

Lastiğin ömrü kaç kilometre?

MASFED (Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu) Başkanı Aydın Erkoç, sürücülerin 1 Aralık'tan önce lastik değişimlerini yapmaları önerisinde bulunarak, lastik değişiminde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin şu bilgileri verdi: 

"Lastik ömrüne dikkat etmelisiniz. Kış lastiği ya da yaz lastiği alırken tarihine de mutlaka bakmalısınız. Çünkü lastiğin hiç kullanılmasa dahi belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Bekletilmiş, ömrü dolmuş lastikler özelliğini kaybeder, yolu da tutmaz balans da tutmaz. Sıfır lastikler depolarda çok bekletildiğinde deformasyona uğrarlar. Lastiğin ortalama ömrü 40 bin kilometredir, buna dikkat edilmeli. Zaten rot balansa gittiğinde bunun bilgisi de mevcut teknolojiyle kolaylıkla alınabilir. Trafik kazalarının nedenlerinin başında lastikler gelmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızı uyarıyoruz ve bu konuda hassas davranmalarını istirham ediyoruz."

Yorumlar (0)