Yüzerek kaçtılar, kasalarda geldiler!

Karadeniz'de av sezonu içinde Türk sularından kaçan hamsi, Gürcistan'da yakalandı ve kasalarda Türk topraklarına geldi. Gürcistan’dan gelen hamsi Trabzon'da tezgahları şenlendirdi. Bir süredir buzhane balığı yiyen vatandaş, taze hamsi tüketebilecek.

YAŞAM 02.01.2020, 12:14
Yüzerek kaçtılar, kasalarda geldiler!

Türk sularından kaçarak Gürcistan'a giden ve orada yakalandıktan sonra Gürcistan’dan gelen hamsi Trabzon'da tezgahları şenlendirdi. Trabzon’da yaklaşık 1 aydır tezgahlarda az miktarda görülen ve çoğu da buzhaneden gelen hamsinin tazesinin Gürcistan’dan gelmesiyle balıkçı esnafının yüzü güldü. Hamsinin gelişi esnaf ve tüketiciyi sevindirirken fiyatında pek değişiklik olmadı.

Sezona palamutsuz başlayan ardından avlanan hamsi ile umutlanan fakat onun da hava şartları sebebiyle Türk karasularını erken terk etmesi nedeniyle üzülen balıkçıların yüzü Gürcistan’dan gelen hamsi ile az da olsa güldü.

Gürcistan’dan gelen hamsiyi satmaya başladıklarını söyleyen balıkçılardan Münir Yılmaz, “Hamsi bugün itibariyle Gürcistan’dan gelmeye başladı. Gece avlanan hamsi taze olarak gündüz bize geliyor. Eski hamsiden fazla bir farkı yok. Fiyatı geçen yıla göre pek değişmedi hemen hemen aynı. Gürcistan'da hamsi avı bu şekilde 1 ay kadar sürer.” diye konuştu.

Balıkçılardan Serdar Korkmaz da hamsinin fiyatının gayet uygun olduğunu belirterek, “Efsane geri döndü. 2020’nin hamsisi. Kilosu 10 TL. Çok güzel hamsi. Son 2 haftadır ilk kez bugün bu kadar bol geldi. Fiyatı da gayet uygun” şeklinde konuştu.

Avlanan hamsinin yerli sayıldığını belirten balıkçılardan Emin Avcı ise şu ifadeleri kullandı:

“Gürcistan’dan gelen hamsi tezgahlarda yerini aldı. İnşallah bereketli olur. Kilosu 10-15 TL arasında değişiyor. Orta boy güzel hamsi. Havalar soğudu hamsi daha da lezzetlendi. Vatandaş da özlemle bekliyordu. Zaten 3-4 saatlik yoldan geldiği için taze. Normalde yerli sayılır Karadeniz hamsisi. Çünkü Türk karasuları hamsi için yeteri kadar soğuğa erişemeyince buradan kaçıp gittiler Gürcistan karasularına. Bizim buralardan gittiler. Bugün tezgahımıza geldi diye seviniyoruz ama bizim sularımızdaki hamsiydi bunlar. Tabiat şartları nedeniyle gidince, bizim balıkçılarımız yerine Gürcü balıkçılar tutmuş oldu. Bizler de kendi balıkçımızdan değil de Gürcistan balıkçılarından almış olduk.”

Balıkçılardan Hakan Aydın ise “Hamsi, buradan Gürcistan sularına gitti. Bizim teknelerde avlayıp bize getirdi. Taze hamsi kilosunu 10 TL’den satıyoruz. Bir ay sonra ilk kez bu kadar hamsi geldi. 2010 inşallah iyi olacak. İnşallah 1-2 ay daha devam edecek” dedi.

Yorumlar (0)