Yusufeli 100 katlı gökdelen yüksekliğine ulaşacak!

Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) gövde yüksekliği 184 metre oldu. Baraj, tamamlandığı zaman 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine ulaşacak

YAŞAM 18.02.2020, 12:39
Yusufeli 100 katlı gökdelen yüksekliğine ulaşacak!

Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) yapımı hız kesmeden devam ediyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen barajda gövde betonu dökülmesi çalışmaları sürüyor. 

Yusufeli Barajı, tamamlandığı zaman Türkiye'nin en yüksek barajı olacak. Barajda gövde yüksekliği 184 metre oldu. 

Söz konusu barajda yüzde 72 oranında fiziki gerçekleşme sağlanırken, dökülen gövde beton miktarı ise 2 milyon 562 bin metreküp olarak açıklandı. Gövde betonunun 2 senede tamamlanması amaçlanıyor.

Baraj tamamlandığı zaman 275 metre yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin en yüksek, dünyanın da 3'üncü yüksek barajı unvanını kazanacak. 

Öte yandan, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santral Projesi'nin kurulu gücü 558 megavat ve senelik enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olacak. 

Projenin santral binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları olumlu yönde sürerken, enerji santralinin elektromekanik parçalarının montajları da inşaat faaliyetleri ile bağlantılı olarak gerçekleştiriliyor. 

Yusufeli Barajı, tamamlandığı zaman 275 metre gövde yüksekliğiyle 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine ulaşacak. Ayrıca, gövdesinde kullanılacak 4 milyon metreküp beton, Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton yol inşa edilmesini sağlayacak kapasiteye denk geliyor. 

Projenin sonunda üretilen enerji sayesinde yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacı giderilebilecek. 

Yorumlar (0)